Bułki na hot dogi. World Bread Day 2015!

Bułki na hot dogi. World Bread Day 2015!

Zdjęcie - Bułki na hot dogi. World Bread Day 2015! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nadszedł kolejny Światowy Dzień Chleba. W tym szczególnym dniu nie mogło zabraknąć pieczywa i u mnie. Proponuję bardzo proste i smaczne bułki, które świetnie nadają się na hot dogi. Oczywiście możne je zjeść również bez tych dodatków. Są pyszne. Mam nadzieję, że dzisiaj zapach chleba i bułek unosi się w większości domów.

Zdjęcie - Bułki na hot dogi. World Bread Day 2015! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 250 g mąki pszennej + 1 łyżka,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 150 g wody,
  • 1 łyżka mleka w proszku,
  • 30 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1 łyżeczka soli morskiej.

sos:

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżki kechupu,
  • 2 łyżki majonezu.
  • parówki,
  • sałata,
  • pomidor, ogórek, cebula

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 15 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, przełożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na godzinę do wyrastania. Piekarnik nagrzać do 230 st C. Z ciasta uformować bułki podłużne. Układać je na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut. Kiedy wyrosną spryskać je delikatnie wodą. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Bułki przekroić posmarować sosem. Nakładać w kolejności: sałata, podgrzana parówka, pomidor, cebula, ogórek i sos.

Zdjęcie - Bułki na hot dogi. World Bread Day 2015! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułki zgłoszone do akcji u Zorry:
Zdjęcie - Bułki na hot dogi. World Bread Day 2015! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów