Bułki na hot dogi. World Bread Day 2015!
Nadszedł kolejny Światowy Dzień Chleba. W tym szczególnym dniu nie mogło zabraknąć pieczywa i u mnie. Proponuję bardzo proste i smaczne bułki, które świetnie nadają się na hot dogi. Oczywiście możne je zjeść również bez tych dodatków. Są pyszne. Mam nadzieję, że dzisiaj zapach chleba i bułek unosi się w większości domów.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej + 1 łyżka,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 150 g wody,
- 1 łyżka mleka w proszku,
- 30 g masła, roztopionego i ostudzonego
- 1 łyżeczka soli morskiej.
sos:
- 2 łyżki musztardy sarepskiej,
- 2 łyżki kechupu,
- 2 łyżki majonezu.
- parówki,
- sałata,
- pomidor, ogórek, cebula
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 15 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, przełożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na godzinę do wyrastania. Piekarnik nagrzać do 230 st C. Z ciasta uformować bułki podłużne. Układać je na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut. Kiedy wyrosną spryskać je delikatnie wodą. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Bułki przekroić posmarować sosem. Nakładać w kolejności: sałata, podgrzana parówka, pomidor, cebula, ogórek i sos.
Bułki zgłoszone do akcji u Zorry: