Bułki hamburgerowe
            Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "
 
 
Tym razem Małgosia zaproponowała w wypiekaniu śniadaniowym bułki hamburgerowe. Pomyślałam - fajny pomysł na piknik czy grill ze znajomymi. Nie żałuję podjęcia wyzwania, bo bułeczki wyszły idealne:-) Przepis pochodzi z bloga Eweliny.
 
Myślę, że wykorzystacie ten przepis. Zwłaszcza, że wiosna i lato sprzyja biesiadom. Można je nadziać mięsnymi burgerami, jak ja to zrobiłam, ale również pyszne będą z samymi warzywami. Najważniejsze to zabrać się za przygotowanie, a pomysł nadzienia przyjdzie w trakcie - tak jak to było u nas.
 
 
 
 BUŁKI DO BURGERÓW (ORAZ HOT-DOGÓW) |porcja: 12 bułek, przepis prawie jak tutaj|
 
 Zaczyn:
 340g pszennej białej mąki chlebowej (typ 750 lub 850)
 2 łyżeczki drożdży instant (lub 10g drożdży świeżych)
 340g ciepłego mleka (35-38C)
  
 Drożdże mieszamy z mąką i dodajemy mleko. Mieszamy, zakrywamy folią i zostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej (zaczyn powinien potroić swoją objętość).
Ciasto właściwe
 215 g pszennej białej mąki chlebowej (j/w)
 1 łyżeczka soli
 3 łyżki syropu z agawy, miodu lub cukru
 2 żółtka
 5 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego
1 jajko do posmarowania bułek wymieszane za 2 łyżkami jasnego piwa
 sezam do posypania bułek.
  
 Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
 Wyrabiamy miękkie, elastyczne i gładkie ciasto - mikserem przez 15 minut, ręcznie przez 30 minut. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ bułki muszą być mocno 'dotlenione'.
 Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do naoliwionej misy, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.
 Na drugi dzień wyjmujemy ciasto na lekko naoliwiony blat, dłońmi rozciągamy je na prostokąt o grubości około 1.5 cm i 12 mniejszych prostokątów.
 Formujemy dobrze naciągnięte bułki (tutaj pokazałam jak ja formuję swoje bułki) i układamy je w odległości około 5cm na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 Przykrywamy luźno folią i zostawiamy na 2 - 2.5 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość.
 Piekarnik rozgrzewamy do 200C.
 Każdą bułkę smarujemy dwukrotnie jajkiem roztrzepanym z piwem i posypujemy ziarnem sezamowym.
 Pieczemy przez 15-17 min, aż bułki będą rumiane.
 Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blasze.
 
 Burgery:
- 0, 5 kg mięsa wołowego zmielonego,
 - 1 łyżka musztardy sarepskiej,
 - 1 łyżka oleju,
 - sól, pieprz
 - sałata lodowa,
 - 1 pomidor,
 - 1 cebula,
 
 sos:
- 2 łyżki musztardy sarepskiej,
 - 2 łyżki kechupu,
 - 2 łyżki majonezu.
 
 Przygotowanie: 
 Mięso wymieszać z musztardą, olejem, przyprawami. Dodać odrobinę wody i wyrabiać aż stworzy zwartą konsystencję . Formować płaskie kotlety i podsmażyć na grillu lub patelni grillowej. Wymieszać wszystkie składniki sosu. 
 Bułki przekroić i podpiec, posmarować sosem. Nakładać warstwowo: sałatę, mięso, pomidor, cebula i sos. 
 Smacznego! 
 
 
 I tradycyjnie zapraszam do innych uczestników akcji na ich bułeczki. A piekły: 
 Dobrafka z bloga Bona Apetita Kinga z bloga Małe kulinaria Wiosenka z bloga Eksplozja smaku Łucja z bloga Fabryka kulinarnych inspiracji c.d.n...