Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

Najlepszy przepis na bułeczki jakie kiedykolwiek robiłam. Są szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne! Ja przygotowałam je z myślą o hamburgerach, ale są one tak uniwersalne że posmarowane samym masłem lub nadziane dżemem będą smakować wspaniale :)
Zdjęcie - Bułki do hamburgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:

  • 500 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Na początku przygotuj zaczyn. W małej misce wymieszaj drożdże, cukier oraz ok 50 ml ciepłego mleka i 2-3 łyżki maki. Następnie odstaw do wyrośnięcia na ok 15 min.

Zdjęcie - Bułki do hamburgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do drugiej miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj oliwę, sól, wodę, wyrośnięty zaczyn oraz pozostałą część podgrzanego mleka. Ze składników wyrób jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką lub dodając odrobinę wody. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw do rośnięcia na 30 min.

Zdjęcie - Bułki do hamburgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wyrośnięte ciasto możesz wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i za pomocą noża pokroić na 9 części lub bezpośrednio z miski urywać po kawałku ciasta i formować bułeczki. ( Ja wybrałam wersję 2 ).

Zdjęcie - Bułki do hamburgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gotowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstaw do rośnięcia na jakieś 15 min. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmaruj mlekiem i obsyp sezamem.

Zdjęcie - Bułki do hamburgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Piecz w temp 180C przez 25-30 min.Gotowe!

Zdjęcie - Bułki do hamburgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułki do hamburgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis pochodzi z bloga Szef własnej kuchni

Kategorie przepisów