Bułki do hamburgerów
Najlepszy przepis na bułeczki jakie kiedykolwiek robiłam. Są szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne! Ja przygotowałam je z myślą o hamburgerach, ale są one tak uniwersalne że posmarowane samym masłem lub nadziane dżemem będą smakować wspaniale :)
Składniki:
- 500 g mąki
- 25 g drożdży
- 250 ml mleka
- 50 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Na początku przygotuj zaczyn. W małej misce wymieszaj drożdże, cukier oraz ok 50 ml ciepłego mleka i 2-3 łyżki maki. Następnie odstaw do wyrośnięcia na ok 15 min.
Do drugiej miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj oliwę, sól, wodę, wyrośnięty zaczyn oraz pozostałą część podgrzanego mleka. Ze składników wyrób jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką lub dodając odrobinę wody. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw do rośnięcia na 30 min.
Wyrośnięte ciasto możesz wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i za pomocą noża pokroić na 9 części lub bezpośrednio z miski urywać po kawałku ciasta i formować bułeczki. ( Ja wybrałam wersję 2 ).
Gotowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstaw do rośnięcia na jakieś 15 min. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmaruj mlekiem i obsyp sezamem.
Piecz w temp 180C przez 25-30 min.Gotowe!
Przepis pochodzi z bloga Szef własnej kuchni