Bułki do burgerów

Bułki do burgerów

Od pewnego czasu mam już swój ulubiony przepis na bułki do burgerów jednak wspólne Wypiekanie na śniadanie jest super akcją dlatego biorę udział kiedy tylko mogę. Ostatnio, przez te moje wyjazdy kilka wypieków mi przepadło, ale teraz mam nadzieję już wrócić do zwykłego rytmu.  Dzisiejsze bułki świetnie nadają się na majowy wypad na działkę czy wycieczkę rowerową ale oczywiście najbardziej polecam je na domowe fast-foody.

Zdjęcie - Bułki do burgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na zaczyn:

  • 340g pszennej białej mąki chlebowej (typ 750 lub 850)
  • 2 łyżeczki drożdży instant (lub 10g drożdży świeżych)
  • 340g ciepłego mleka (35-38C)


Drożdże wymieszać z mąką i dodać mleko. Wymieszać, zakryć folią i zostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej (zaczyn powinien potroić swoją objętość).

Składniki na ciasto właściwe:

  • 215 g pszennej białej mąki chlebowej (j/w)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki syropu z agawy, miodu lub cukru
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego
  • 1 jajko do posmarowania bułek wymieszane za 2 łyżkami jasnego piwa
  • sezam do posypania bułek


Do zaczynu dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wyrobić miękkie, elastyczne i gładkie ciasto – mikserem przez 15 minut, ręcznie przez 30 minut. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ bułki muszą być mocno ‚dotlenione’. Z ciasta uformować kulę, włożyć  ją do naoliwionej misy, zakryć folią i wstawić do lodówki na całą noc.  Na drugi dzień wyjąć ciasto na lekko naoliwiony blat, dłońmi rozciągnąć je na prostokąt o grubości około 1.5 cm i 12 mniejszych prostokątów. Uformować dobrze naciągnięte bułki  i ułożyć  je w odległości około 5cm na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć luźno folią i zostawić na 2 – 2.5 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość. Piekarnik rozgrzać  do 200C. Każdą bułkę posmarować dwukrotnie jajkiem roztrzepanym z piwem i posypać ziarnem sezamowym. Piec  przez 15-17 min, aż bułki będą rumiane.
Smacznego:)

Kategorie przepisów