Bułki burgerówki z sezamem
Wszystkim zwolennikom fast-foodów polecam dzisiejsze bułki. Przygotowałam je z myślą o domowych burgerach ale były tak pyszne, że zostały zjedzone z masłem i dżemem. Są lekko słodkawe, mięciutkie i puszyste. Bardzo zachęcam do wypróbowania i wkrótce zapraszam na domowe chicken burgery.
Składniki:
- 500g mąki pszennej typ 450 wysokobiałkowej (co najmniej 12% białka)
- 300 ml mleka
- 10g świeżych drożdży
- 50g miękkiego masła
- 30g (2 łyżki) cukru
- 1 łyżka miodu
- 5g(1 łyżeczka) soli
- mleko do posmarowania
-
sezam do posypania
Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami cukrem i miodem, odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać mleko z drożdżami, dodać masło i wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto o dobrze rozwiniętym glutenie (rozciągane ciasto powinno tworzyć błonkę). Wyrabianie ręczne trwa ok. 30 minut, mikserem ok. 10-12 minut. Miskę przykryć folią i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin. W trakcie wyrastania złożyć dwukrotnie (wyjąć na blat, lekko rozciągnąć i złożyć jak list).Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki po ok. 90g każdy. Uformować okrągłe bułki, ułożyć na blasze, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego:)