Bułka drożdżowa bez jaj
Ten wpis zaczęłam tworzyć bardzo dawno temu. Jest dla mnie bardzo osobisty... To nie jest zwyczajna bułka drożdżowa. Na każde święta i imprezy rodzinne była w domu za sprawą mojej chrzestnej, której już nie ma wśród nas. Rozpieszczała nią wszystkich najmłodszych. Przechodząc do sedna, dzisiaj mamy wyjątkowy dzień - chrzciny mojej wnuczki. Pomyślałam, że wpasuje się tu idealnie...:-)
Źródło : książka Kuchnia Polska z 1969 r.
Składniki:
- 20 g drożdży,
- 10 g cukru
- sól,
- 0,5 l wody lub mleka,
- 1 kg mąki,
- tłuszcz do posmarowania formy,
- jajko do posmarowania ciasta.
Przygotowanie:
Z drożdży, cukru, połowy szklanki mleka i 2 łyżek mąki przygotować rozczyn. Musi mieć gęstość śmietany. Zostawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Połączyć wszystkie składniki i wyrabiać ciasto, podlewając mlekiem. Nie może być zbyt gęste i powinno odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Po tym czasie 2 foremki keksowe wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części, wyrobić na stolnicy 2 wałki i ułożyć w foremkach (3/4 foremki powinno zająć). Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 40-50 minut do suchego patyczka. Można równeiż dodać do ciasta 30 dkg ugotowanych ziemniaków.