Bulgur z papryką i pieczarkami
przepis:
2 szklanki ugotowanego bulguru
1 czerwona papryka
200 g małych pieczarek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 szalotka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
olej
Pieczarki opłukać, przekroić na pół.
Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić ją w paseczki.
Szalotkę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebuę i zmiażdżony czosnek, a następnie dodać pieczarki i je usmażyć.
Usmażone pieczarki zdjąć z patelni, a na pozostałym oleju udusić paprykę. Aby się nie przypaliła paprykę podczas duszenia podlewać niewielką ilością wody.
Pieczarki, paprykę i bulgur wymieszać, dodać sól, pieprz do smaku i chwilę razem przesmażać.
Na koniec dodać natkę pietruszki.