Bułeczki żytnie pełnoziarniste

Bułeczki żytnie pełnoziarniste
Zdjęcie - Bułeczki żytnie pełnoziarniste - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepyszne bułeczki znalezione tu.
Robiłam z podwójnej porcji - wyszło 14 sztuk.

Bułeczki żytnie pełnoziarniste
8 niewielkich bułeczek

Zaczyn
* 22g zakwasu żytniego
* 130g wody
* 150g mąki żytniej typ 2000

W misce połączyć zakwas z wodą, dosypać mąkę i dokładnie wymieszać gęste ciasto. Przykryć folią i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto
* cały zaczyn
* 150g mąki żytniej typ 2000
* 110 wody
* 7 g soli

Do zaczynu dodać pozostałe składniki, wyrabiać przez 5 minut.
Miskę przykryć folią i odstawić na 2 godziny w temp. pokojowej.
Do lekko natłuszczonych i wysypanych otrębami foremek nakładać po 70g ciasta (do 3/4 wysokości wgłębień), wyrównać namoczonymi dłońmi i lekko oprószyć mąką.
Włożyć do dużej foliowej torby i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż bułeczki podwoją objętość (powinny wyrosnąć ok. 1 cm ponad formę).
Bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni, spryskać ścianki piekarnika wodą ze spryskiwacza, piec ok. 25 minut.
Upieczone bułeczki wyjąć z foremek, zostawić do ostygnięcia na kuchennej kratce.

Zdjęcie - Bułeczki żytnie pełnoziarniste - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów