Bułeczki „zebry”

Zdjęcie - Bułeczki „zebry” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracją dzisiejszego przepisu jest ciasto, które często jadałam w dzieciństwie. Najbardziej lubiłam „zebrę” polaną czekoladą i posypaną wiórkami kokosowymi.

Jakiś czas temu postanowiłam przygotować chlebek w ciemne i jasne pasy i nazwałam go na cześć tego ciasta. Tym razem przygotowałam ciasto w podobny sposób, ale zawinięty rulon podzieliłam na pasy, z których powstały bułeczki.

Wyszły puszyste i lekko słodkawe :)

Zdjęcie - Bułeczki „zebry” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki „zebry” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5.0 z 1 ocen

Bułeczki „zebry” Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 45 min.

Porcje: 6

Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 2 g suszonych drożdży instant
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 350 m letniej wody
  • 15 g kakao

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, sól i drożdże. Stopniowo dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Po ok. 5 minutach, gdy ciasto zrobi się elastyczne, dzielimy je na dwie części.
  2. Jedną z nich przekładamy do miseczki i przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką. Do drugiej części dodajemy kakao i ewentualnie kilka łyżek wody. Ciasto wyrabiamy jeszcze minutę. Kakaowe ciasto przekładamy do misy i również przykrywamy ściereczką.
  3. Obie miseczki stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasta kładziemy na oprószony mąką blat. Jasne ciasto dzielimy na dwie części i kakaowe ciasto dzielimy na dwie części.
  5. Każdą z nich cienko wałkujemy na prostokąt o podobnych wymiarach.
  6. Wszystkie prostokąty kładziemy na sobie i zawijamy ciasto jak roladę (zaczynając od dłuższego boku). Utworzony rulon dzielimy na 6 części, każdą z nich przekładamy na blachę i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy je przez 15 minut.
  8. Następnie studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb