Bułeczki ze szparagami

Bułeczki ze szparagami

Zdjęcie - Bułeczki ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cieszmy się szparagami, póki sezon trwa! Ostatnio lubię ciąć szparagi obieraczką do warzyw, dzięki temu można uzyskać piękne zielone wstążeczki, apetyczne i estetyczne. Mogą być piękną dekoracją potraw, a także bułeczek.

Wyrośnięte bułeczki łatwo przerobić na drożdżówki, te słodkie jak i słone. Wystarczy dnem szklanki odcisnąć na środku wzór, aby spłaszczyć bułeczkę do postaci drożdżówki. Na słodko wyłożyłabym twaróg i truskawki, ale miałam ochotę na wytrawną wersję, dlatego udekorowałam bułeczki wstążkami szparagów i upiekłam. Wyszło świetnie!

Zdjęcie - Bułeczki ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułeczki ze szparagami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 2 godz. 2 min. Porcje: 8 Składniki

  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 270 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 6 zielonych szparagów
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, oliwę (łyżkę), wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie i zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
  2. Po tym czasie skrapiamy dłonie oliwą i dzielimy ciasto na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki i kładziemy ja w odstępach na blasze. Przykrywamy na 30 minut.
  3. W tym czasie odcinamy szparagom twarde końcówki (wyrzucamy), odkrawamy główki (zostawiamy), a resztę tniemy obieraczką na cienkie paseczki.
  4. Na środku każdej wyrośniętej bułeczki odciskamy dno szklanki, w taki sposób, aby je spłaszczyć i pozostał rant. Na środku kładziemy szparagowe paseczki i główki. Skrapiamy oliwą.
  5. Blachę z bułeczkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 190 stopniach przez 17 minut.
  6. Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów