Bułeczki zajączki
Bułeczki w kształcie zajączków, słodkie i wiosenne. Idealna propozycja na dobrą zabawę z dziećmi. Przepis z ulubionego bloga Moje Wypieki.
Składniki na 16 sztuk:
Bułeczki ułożyć na blaszce zachowując odstępy, pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 30min. Piec na blaszce wyłożonej papierem w temperaturze 180ºC przez ok. 15min aż do zarumienia.
Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować i obsypać wiórkami lub posypką cukrową.
Bułeczki drożdżowe zawsze najlepsze są w dzień pieczenia, mięciutkie i świeże. Jeśli zostaną na kolejny dzień można je odświeżyć podgrzewając w kuchence mikrofalowej.
Składniki na 16 sztuk:
- 500g mąki pszennej
- 30g świeżych drożdży
- szklanka letniego mleka
- 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 70g masła
- Lukier (szklanka cukru pudru, 4 łyżki wody)
- wiórki kokosowe, posypka cukrowa
Bułeczki ułożyć na blaszce zachowując odstępy, pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 30min. Piec na blaszce wyłożonej papierem w temperaturze 180ºC przez ok. 15min aż do zarumienia.
Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować i obsypać wiórkami lub posypką cukrową.
Bułeczki drożdżowe zawsze najlepsze są w dzień pieczenia, mięciutkie i świeże. Jeśli zostaną na kolejny dzień można je odświeżyć podgrzewając w kuchence mikrofalowej.