Bułeczki zajączki
W przyszłym tygodniu Wielkanoc. To najwyższy czas, aby powoli planować świąteczne menu i wprowadzać wielkanocne inspiracje na blogu. Pierwszą propozycją będą proste bułeczki, które na pewno wywołają na twarzy wielu dzieci uśmiech.
Cała heca polega na nacinaniu już wyrośniętych bułeczek nożyczkami. Dzięki temu otrzymujemy przyszłe uszy rumianych zajączków. Przy pomocy wykałaczki lub patyczka można łatwo zrobić przyszłe oczy.
Zajączki są lekko słodkawe i w smaku przypominają typowe bułeczki maślane, myślę, że śmiało można posmarować je jeszcze jajkiem i posypać makiem.
Bułeczki zajączki Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 55 min. Porcje: 6 Składniki- 450 g mąki pszennej typ 650 lub 550
- 5 g suszonych drożdży instant
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g masła
- jajko
- 250 ml mleka
- łyżeczka soli
- Mleko podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia.
- Mąkę mieszamy z cukrem, solą i drożdżami. Wbijamy jajko.
- Wlewamy stopniowo letnie mleko z masłem i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
- Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Z wyrośniętego ciasta formujemy 6 podłużnych bułeczek, kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy na 30-40 minut.
- Nożyczkami wycinamy uszy przyszłym bułeczkom. Przy pomocy patyczka lub wykałaczki robimy oczka.
- Wkładamy do rozgrzanego pieca, pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy na kuchennej kratce.