Bułeczki z zieleniną

Bułeczki z zieleniną

W kwestii pieczywa wciąż jestem jeszcze początkująca, pierwszy chleb jeszcze przede mną, ale za to po raz kolejny upiekłam bułki :) Tym razem z dodatkiem pełnoziarnistej mąki i wszelakiej zieleniny ;) co by wiosennie było :)

Photobucket
BUŁECZKI Z ZIELENINĄ
250g mąki pszennej,
250g mąki pszennej razowej,
50g drożdży,
1 łyżka cukru,
1 jajko,
1 szklanka mleka + 2-3 łyżki do posmarowania bułek,
50g stopionego masła,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki posiekanej rzeżuchy,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
2 łyżki posiekanego koperku (ja pominęłam)

Drożdże rozkruszyć w miseczce i posypać cukrem. Po kilku minutach, gdy drożdże zrobią się płynne, zalać połową lekko ciepłego mleka. Odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć. Mąki i sól przesiać do dużej miski. Wbić jajko, wlać resztę ciepłego mleka, stopione masło i zaczyn. Dokładnie wyrobić, aż ciasto nie będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk i miski. W razie potrzeby dodać więcej mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut, aż ciasto podrośnie dwukrotnie. Następnie dodać posiekaną zieleninę i ponownie wyrobić.
Z ciasta uformować ok. 10 bułeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie zostawić na ok. 20 minut, aż podrosną.
Za pomocą pędzelka posmarować je mlekiem.
Piec w 180 stopniach ok. 20 minut.


(przepis z książeczki „Potrawy jarskie”)


Zdjęcie - Bułeczki z zieleniną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów