Bułeczki z zieleniną

W kwestii pieczywa wciąż jestem jeszcze początkująca, pierwszy chleb jeszcze przede mną, ale za to po raz kolejny upiekłam bułki :) Tym razem z dodatkiem pełnoziarnistej mąki i wszelakiej zieleniny ;) co by wiosennie było :)

Photobucket
BUŁECZKI Z ZIELENINĄ
250g mąki pszennej,
250g mąki pszennej razowej,
50g drożdży,
1 łyżka cukru,
1 jajko,
1 szklanka mleka + 2-3 łyżki do posmarowania bułek,
50g stopionego masła,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki posiekanej rzeżuchy,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
2 łyżki posiekanego koperku (ja pominęłam)

Drożdże rozkruszyć w miseczce i posypać cukrem. Po kilku minutach, gdy drożdże zrobią się płynne, zalać połową lekko ciepłego mleka. Odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć. Mąki i sól przesiać do dużej miski. Wbić jajko, wlać resztę ciepłego mleka, stopione masło i zaczyn. Dokładnie wyrobić, aż ciasto nie będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk i miski. W razie potrzeby dodać więcej mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut, aż ciasto podrośnie dwukrotnie. Następnie dodać posiekaną zieleninę i ponownie wyrobić.
Z ciasta uformować ok. 10 bułeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie zostawić na ok. 20 minut, aż podrosną.
Za pomocą pędzelka posmarować je mlekiem.
Piec w 180 stopniach ok. 20 minut.


(przepis z książeczki „Potrawy jarskie”)


Zdjęcie - Bułeczki z zieleniną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Nocne bułeczki

Nocne bułeczki

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Czosnkowy chlebek z mąki orkiszowej i pszennej

Czosnkowy chlebek z mąki orkis…

figmara figmara
figowe smaki

Chlebek do odrywania z bazyliowym pesto
4

Chlebek do odrywania z bazylio…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Tarta z malinami i budyniem

Tarta z malinami i budyniem

Beti Beti
kruche babeczki

Lodowiec

Lodowiec

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto „Miętusek”

Ciasto „Miętusek”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Pstrąg pieczony z masłem pietruszkowo-czosnkowym

Pstrąg pieczony z masłem pietr…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb ziołowy – na drożdżach
1

Chleb ziołowy – na drożdżach

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Bulgur z bobem i ziołami
2

Bulgur z bobem i ziołami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sosy do sałatek i surówek – cztery propozycje
12

Sosy do sałatek i surówek – cz…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pieczone młode ziemniaki
1

Pieczone młode ziemniaki

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tort czekoladowo miętowy z truskawkami
1

Tort czekoladowo miętowy z tru…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście