Bułeczki z witaminą C

Zdjęcie - Bułeczki z witaminą C - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki z witaminą C - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio nabrałam ochoty na wietnamskie kanapki Bánh mì, do których przygotowywałam kiedyś bagietkę. W przepisie tym, wykorzystałam tabletkę musującą z witaminą C, która pięknie wpłynęła nie tylko na jej smak, ale także porowatą strukturę miąższu. Dodatek rozpuszczonej witaminy sprawia, że ciasto szybciej fermentuje. Smak jest lekko cytrynowy.

Postanowiłam wykorzystać tę technikę i upiec lekko cytrynowe bułeczki z witaminą C. Wyszły puszyste i przepyszne, a ich skórka lekko chrupiąca.

Upiekłam je w formie mini, lepiąc 10 mniejszych bułeczek, ale równie dobrze można ulepić ich mniej, aby były większe. Przygotowałam z nich kanapeczki na imprezę urodzinową. Cieszyły się takim powodzeniem, że zniknęły z talerzy w kilkanaście minut :)

Zdjęcie - Bułeczki z witaminą C - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z witaminą C - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z witaminą C - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z witaminą C Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz 40 min Czas pieczenia: 15 min Calkowity czas: 1 godz 55 min Porcje: 5-10 Składniki
  • 250 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 180 ml letniej wody
  • tabletka musująca z witaminą C
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • łyżka skórki z cytryny
Instrukcja
  1. W moździerzu rozcieramy tabletkę musującą na proszek.
  2. Do misy wsypujemy mąki, mieszamy z powstałym proszkiem. Dodajemy suszone drożdże, cukier, sól i skórkę z cytryny.
  3. Powoli zaczynamy wlewać letnią wodę i wyrabiać ciasto. Po 8 minutach wyrabiania otrzymamy elastyczną kulę z ciasta. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  4. Po godzinie przekładamy ciasto na blat, podsypujemy je mąką, krótko zagniatamy i lepimy bułeczki (u mnie 10 mniejszych). Ulepione bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple jeszcze na 30 minut.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut. Studzimy na kuchennej kratce.

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb