Bułeczki z witaminą C
Ostatnio nabrałam ochoty na wietnamskie kanapki Bánh mì, do których przygotowywałam kiedyś bagietkę. W przepisie tym, wykorzystałam tabletkę musującą z witaminą C, która pięknie wpłynęła nie tylko na jej smak, ale także porowatą strukturę miąższu. Dodatek rozpuszczonej witaminy sprawia, że ciasto szybciej fermentuje. Smak jest lekko cytrynowy.
Postanowiłam wykorzystać tę technikę i upiec lekko cytrynowe bułeczki z witaminą C. Wyszły puszyste i przepyszne, a ich skórka lekko chrupiąca.
Upiekłam je w formie mini, lepiąc 10 mniejszych bułeczek, ale równie dobrze można ulepić ich mniej, aby były większe. Przygotowałam z nich kanapeczki na imprezę urodzinową. Cieszyły się takim powodzeniem, że zniknęły z talerzy w kilkanaście minut :)
Bułeczki z witaminą C Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz 40 min Czas pieczenia: 15 min Calkowity czas: 1 godz 55 min Porcje: 5-10 Składniki- 250 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 20 g mąki kukurydzianej
- 180 ml letniej wody
- tabletka musująca z witaminą C
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- łyżka skórki z cytryny
- W moździerzu rozcieramy tabletkę musującą na proszek.
- Do misy wsypujemy mąki, mieszamy z powstałym proszkiem. Dodajemy suszone drożdże, cukier, sól i skórkę z cytryny.
- Powoli zaczynamy wlewać letnią wodę i wyrabiać ciasto. Po 8 minutach wyrabiania otrzymamy elastyczną kulę z ciasta. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Po godzinie przekładamy ciasto na blat, podsypujemy je mąką, krótko zagniatamy i lepimy bułeczki (u mnie 10 mniejszych). Ulepione bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple jeszcze na 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut. Studzimy na kuchennej kratce.