Bułeczki z rzodkiewką
Rzodkiewka jest prawdziwą królową wiosny. Jej ostrość raduje podniebienie. Ostatnio zauważyłam jednak, że rzadko kiedy jest przedmiotem eksperymentów. Tradycyjnie dodawana jest do wiosennego twarożku, lub po prostu jest spożywana na kanapce. To trochę obraźliwe, bo naprawdę można potraktować ja bardziej kreatywnie.
Od jakiegoś czasu z nią eksperymentuję po obróbce termicznej. To niezbyt tradycyjne podejście, ale naprawdę warto. Rzodkiewka nabiera słodkości, wciąż utrzymując swoją chrupiącą konsystencję.
Proponuję wypróbować ją w pieczywie- sprawdza się idealnie.
Bułeczki z rzodkiewką Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 15 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 30 min. Porcje: 4 Składniki- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 75 g poszatkowanych rzodkiewek
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1,5 soli
- 175 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, rzodkiewki, drożdże i sól.
- Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto.
- Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie elastyczną konsystencję. Zagniataj jeszcze kilka minut.
- Zostaw ciasto w mice, pod przykryciem folii na ok. 1,5 h w ciepłym miejscu.
- Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z ciasta rulon.
- Pokrój ciasto na 4 równe kawałki. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułeczkę.
- Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj je materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw bułki do piekarnika usuwając wcześniej szmatkę.
- Piecz ok. 15 minut aż zaczną się lekko rumienić..
- Świetnie smakują posmarowane Smakowitą Pajdą z ziołami