Bułeczki z pieczonym kalafiorem i kurkumą
Dodawanie do ciasta na bułeczki podsmażonej cebulki czy ziół pewnie nikogo nie zaskoczy. Ciekawa jednak jestem, czy dodatek kalafiora w bułeczkach będzie mógł zaintrygować czytelników.
Od czasu do czasu lubię upiec kalafiora z aromatycznymi dodatkami. Zyskuję on wtedy zupełnie nowego smaku i świetnie sprawdza się np. w sałatkach.
Ostatnio zostało mi trochę upieczonego kalafiora w kurkumie, więc postanowiłam go drobno pokroić i dodać do ciasta na bułeczki.
Bułeczki z pieczonym kalafiorem i kurkumą Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 45 min. Porcje: 6 Składniki- 450 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 150 g pieczonego kalafiora
- 1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- łyżka oliwy
- 200 ml letniej wody
- Pieczony kalafior:
- różyczki kalafiora
- łyżka miodu
- łyżka kurkumy
- łyżeczka sosu sojowego
- sól, pieprz
- Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do foliowej torebki. Dodajemy kurkumę, miód, sos sojowy, oliwę, sól i pieprz. Mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Po 15 minutach odwracamy kalafiora na drugą stronę i dopiekamy z drugiej strony.
- Upieczonego kalafiora studzimy, następnie drobno kroimy.
- Mąkę wsypujemy do misy, mieszamy z drożdżami, kurkumą i solą. Dodajemy kalafiora. Wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy całość mikserem przez 4-5 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 6 równych części, z których formujemy okrągłe bułeczki. Uformowane bułki kładziemy na blasze i przykrywamy, zostawiamy na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wkładamy blachę z bułkami i pieczemy przez 15-17 minut. Następnie studzimy je na kuchennej kratce i podajemy ze Smakowitą Pajdą.