Bułeczki z parmezanem i oregano

Zdjęcie - Bułeczki z parmezanem i oregano - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki  są rewelacyjne znikły bardzo szybko zamieniłam mąkę orkiszową na żytnią bo taką akurat miałam :-) ale jeśli chcecie możecie użyć oryginalnego przepisu z bloga Alicji. Są bardzo aromatyczne i chrupiące. Polecam

 Na 8 sztuk

  • 225 g maki pełnoziarnistej 
  • 150 g mąki żytniej 
  • 7 g suchych drożdży 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 200 ml letniej wody 
  • 3 łyżki tartego parmezanu 
  • 1 łyżka suszonego oregano

W misce wymieszać suche składniki mąki, drożdże, cukier, sól, następnie dolewać stopniowo wodę i wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto. Wyrabiać przez ok 10 minut. Przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć ściereczką, odstawić do  wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 2 godziny - aż podwoi swoją objętość. 

Ciasto podzielić na osiem równych części każdy kawałek spłaszczyć a boki zwinąć do środka. Czynność tą powtórzyć 1-2 razy ( u mnie raz). Bułeczki układam na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia następnie posypuję wymieszanym parmezanem z oregano. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na ok 20 minut w ciepłe miejsce. Ostrym nożem naciąć bułeczki wzdłuż i posypać pozostałym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C termoobieg i piec ok 20 minut do zrumienienia się.

Wystudzić na kratce. 

Smacznego 

Zdjęcie - Bułeczki z parmezanem i oregano - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki z parmezanem i oregano - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Przytulone bułeczki z pieczarkami

Przytulone bułeczki z pieczark…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb tostowy z mascarpone

Chleb tostowy z mascarpone

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Bułeczki wiejskie z koperkiem

Bułeczki wiejskie z koperkiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Brownie z serem i rabarbarem

Brownie z serem i rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Szparagi z pecorino i cytrynowym vinaigrettem. Jakie wino pić do szparagów?

Szparagi z pecorino i cytrynow…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Labneh- domowy serek jogurtowy- z truskawkami

Labneh- domowy serek jogurtowy…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Bułeczki kwiatki z suszonymi pomidorami
1

Bułeczki kwiatki z suszonymi p…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia