Bułeczki z parmezanem i oregano
Bułeczki są rewelacyjne znikły bardzo szybko zamieniłam mąkę orkiszową na żytnią bo taką akurat miałam :-) ale jeśli chcecie możecie użyć oryginalnego przepisu z bloga Alicji. Są bardzo aromatyczne i chrupiące. Polecam
Na 8 sztuk
- 225 g maki pełnoziarnistej
- 150 g mąki żytniej
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 ml letniej wody
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka suszonego oregano
W misce wymieszać suche składniki mąki, drożdże, cukier, sól, następnie dolewać stopniowo wodę i wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto. Wyrabiać przez ok 10 minut. Przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 2 godziny - aż podwoi swoją objętość.
Ciasto podzielić na osiem równych części każdy kawałek spłaszczyć a boki zwinąć do środka. Czynność tą powtórzyć 1-2 razy ( u mnie raz). Bułeczki układam na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia następnie posypuję wymieszanym parmezanem z oregano. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na ok 20 minut w ciepłe miejsce. Ostrym nożem naciąć bułeczki wzdłuż i posypać pozostałym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C termoobieg i piec ok 20 minut do zrumienienia się.
Wystudzić na kratce.
Smacznego