Bułeczki z parmezanem i oregano

Zdjęcie - Bułeczki z parmezanem i oregano - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki  są rewelacyjne znikły bardzo szybko zamieniłam mąkę orkiszową na żytnią bo taką akurat miałam :-) ale jeśli chcecie możecie użyć oryginalnego przepisu z bloga Alicji. Są bardzo aromatyczne i chrupiące. Polecam

 Na 8 sztuk

  • 225 g maki pełnoziarnistej 
  • 150 g mąki żytniej 
  • 7 g suchych drożdży 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 200 ml letniej wody 
  • 3 łyżki tartego parmezanu 
  • 1 łyżka suszonego oregano

W misce wymieszać suche składniki mąki, drożdże, cukier, sól, następnie dolewać stopniowo wodę i wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto. Wyrabiać przez ok 10 minut. Przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć ściereczką, odstawić do  wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 2 godziny - aż podwoi swoją objętość. 

Ciasto podzielić na osiem równych części każdy kawałek spłaszczyć a boki zwinąć do środka. Czynność tą powtórzyć 1-2 razy ( u mnie raz). Bułeczki układam na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia następnie posypuję wymieszanym parmezanem z oregano. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na ok 20 minut w ciepłe miejsce. Ostrym nożem naciąć bułeczki wzdłuż i posypać pozostałym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C termoobieg i piec ok 20 minut do zrumienienia się.

Wystudzić na kratce. 

Smacznego 

Zdjęcie - Bułeczki z parmezanem i oregano - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki z parmezanem i oregano - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy