Bułeczki z oliwkami

Zdjęcie - Bułeczki z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czy wy też jesteście już myślami na majówkowym pikniku? Jeśli tak, to być może spodoba Wam się dzisiejszy przepis na bułeczki, które wspaniale nadają się do zapakowania w wiklinowy kosz czy plecak. Początkowo planowałam upiec bułeczki według przepisu znalezionego w pewnej książce, ale wymagał on przygotowania zaczynu wieczór wcześniej, na podobnej zasadzie jak zaczyn poolish. Uznałam, że przed majówką bardziej pożyteczny będzie przepis, który można zrealizować w 2 godziny, dlatego przygotowałam własną recepturę :)

Ich ciasto jest lekkie i puszyste jak w przypadku chlebka do odrywania z pesto, albo rolady chlebowej. A w środku kryją oliwkowo-ziołowe nadzienie, dzięki czemu są pyszne same w sobie, ale także będą się apetycznie komponować z ulubionymi dodatkami do smarowania pieczywa.

Zdjęcie - Bułeczki z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z oliwkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 2 godz. 17 min.

Porcje: 5

Składniki
  • 550 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 50 ml oliwy
  • 350 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • 200 g oliwek (u mnie zielone i czarne)
  • garść świeżych ziół np. listków bazylii lub rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy
  • Wierzch:
  • żółtko
  • łyżeczka mleka

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże i sól. Stopniowo wlewamy oliwę na zmianę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto przez 6 minut.
  2. Elastyczną kulę z ciasta przekładamy do misy, przykrywamy ją ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 h.
  3. W tym czasie siekamy drobno oliwki i zioła, mieszamy je ze sobą i dodajemy oliwę.
  4. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 5 porcji. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 15×25 cm. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy farsz oliwkowy i zawijamy ciasto jak roladę. Przyszłą bułeczkę kładziemy na blasze złączeniem ku dołowi i nacinamy ją w dwóch miejscach, aby pokazać farsz. Bułeczki również można zawinąć, tworząc z nich „ślimaczki”. Czynność powtarzamy z każdą porcją ciasta.
  5. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy ziołami. Bułki pieczemy przez ok. 17 minut, aż będą rumiane. Studzimy przed podaniem na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów

Podobne przepisy