Bułeczki z oliwkami

Zdjęcie - Bułeczki z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czy wy też jesteście już myślami na majówkowym pikniku? Jeśli tak, to być może spodoba Wam się dzisiejszy przepis na bułeczki, które wspaniale nadają się do zapakowania w wiklinowy kosz czy plecak. Początkowo planowałam upiec bułeczki według przepisu znalezionego w pewnej książce, ale wymagał on przygotowania zaczynu wieczór wcześniej, na podobnej zasadzie jak zaczyn poolish. Uznałam, że przed majówką bardziej pożyteczny będzie przepis, który można zrealizować w 2 godziny, dlatego przygotowałam własną recepturę :)

Ich ciasto jest lekkie i puszyste jak w przypadku chlebka do odrywania z pesto, albo rolady chlebowej. A w środku kryją oliwkowo-ziołowe nadzienie, dzięki czemu są pyszne same w sobie, ale także będą się apetycznie komponować z ulubionymi dodatkami do smarowania pieczywa.

Zdjęcie - Bułeczki z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z oliwkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 2 godz. 17 min.

Porcje: 5

Składniki
  • 550 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 50 ml oliwy
  • 350 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • 200 g oliwek (u mnie zielone i czarne)
  • garść świeżych ziół np. listków bazylii lub rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy
  • Wierzch:
  • żółtko
  • łyżeczka mleka

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże i sól. Stopniowo wlewamy oliwę na zmianę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto przez 6 minut.
  2. Elastyczną kulę z ciasta przekładamy do misy, przykrywamy ją ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 h.
  3. W tym czasie siekamy drobno oliwki i zioła, mieszamy je ze sobą i dodajemy oliwę.
  4. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 5 porcji. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 15×25 cm. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy farsz oliwkowy i zawijamy ciasto jak roladę. Przyszłą bułeczkę kładziemy na blasze złączeniem ku dołowi i nacinamy ją w dwóch miejscach, aby pokazać farsz. Bułeczki również można zawinąć, tworząc z nich „ślimaczki”. Czynność powtarzamy z każdą porcją ciasta.
  5. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy ziołami. Bułki pieczemy przez ok. 17 minut, aż będą rumiane. Studzimy przed podaniem na kuchennej kratce.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Prosty chlebek z masła orzechowego bez mąki

Prosty chlebek z masła orzecho…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Bułeczki kwiatki z suszonymi pomidorami
1

Bułeczki kwiatki z suszonymi p…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe precle z jogurtem i makiem
1

Orkiszowe precle z jogurtem i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny