Bułeczki z oliwkami

Czy wy też jesteście już myślami na majówkowym pikniku? Jeśli tak, to być może spodoba Wam się dzisiejszy przepis na bułeczki, które wspaniale nadają się do zapakowania w wiklinowy kosz czy plecak. Początkowo planowałam upiec bułeczki według przepisu znalezionego w pewnej książce, ale wymagał on przygotowania zaczynu wieczór wcześniej, na podobnej zasadzie jak zaczyn poolish. Uznałam, że przed majówką bardziej pożyteczny będzie przepis, który można zrealizować w 2 godziny, dlatego przygotowałam własną recepturę
Ich ciasto jest lekkie i puszyste jak w przypadku chlebka do odrywania z pesto, albo rolady chlebowej. A w środku kryją oliwkowo-ziołowe nadzienie, dzięki czemu są pyszne same w sobie, ale także będą się apetycznie komponować z ulubionymi dodatkami do smarowania pieczywa.
- 550 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży instant
- 50 ml oliwy
- 350 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- Nadzienie:
- 200 g oliwek (u mnie zielone i czarne)
- garść świeżych ziół np. listków bazylii lub rozmarynu
- 3 łyżki oliwy
- Wierzch:
- żółtko
- łyżeczka mleka
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże i sól. Stopniowo wlewamy oliwę na zmianę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto przez 6 minut.
- Elastyczną kulę z ciasta przekładamy do misy, przykrywamy ją ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 h.
- W tym czasie siekamy drobno oliwki i zioła, mieszamy je ze sobą i dodajemy oliwę.
- Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 5 porcji. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 15×25 cm. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy farsz oliwkowy i zawijamy ciasto jak roladę. Przyszłą bułeczkę kładziemy na blasze złączeniem ku dołowi i nacinamy ją w dwóch miejscach, aby pokazać farsz. Bułeczki również można zawinąć, tworząc z nich „ślimaczki”. Czynność powtarzamy z każdą porcją ciasta.
- Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy ziołami. Bułki pieczemy przez ok. 17 minut, aż będą rumiane. Studzimy przed podaniem na kuchennej kratce.