Bułeczki z oliwkami

Zdjęcie - Bułeczki z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czy wy też jesteście już myślami na majówkowym pikniku? Jeśli tak, to być może spodoba Wam się dzisiejszy przepis na bułeczki, które wspaniale nadają się do zapakowania w wiklinowy kosz czy plecak. Początkowo planowałam upiec bułeczki według przepisu znalezionego w pewnej książce, ale wymagał on przygotowania zaczynu wieczór wcześniej, na podobnej zasadzie jak zaczyn poolish. Uznałam, że przed majówką bardziej pożyteczny będzie przepis, który można zrealizować w 2 godziny, dlatego przygotowałam własną recepturę :)

Ich ciasto jest lekkie i puszyste jak w przypadku chlebka do odrywania z pesto, albo rolady chlebowej. A w środku kryją oliwkowo-ziołowe nadzienie, dzięki czemu są pyszne same w sobie, ale także będą się apetycznie komponować z ulubionymi dodatkami do smarowania pieczywa.

Zdjęcie - Bułeczki z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z oliwkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 2 godz. 17 min.

Porcje: 5

Składniki
  • 550 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 50 ml oliwy
  • 350 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • 200 g oliwek (u mnie zielone i czarne)
  • garść świeżych ziół np. listków bazylii lub rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy
  • Wierzch:
  • żółtko
  • łyżeczka mleka

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże i sól. Stopniowo wlewamy oliwę na zmianę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto przez 6 minut.
  2. Elastyczną kulę z ciasta przekładamy do misy, przykrywamy ją ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 h.
  3. W tym czasie siekamy drobno oliwki i zioła, mieszamy je ze sobą i dodajemy oliwę.
  4. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 5 porcji. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 15×25 cm. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy farsz oliwkowy i zawijamy ciasto jak roladę. Przyszłą bułeczkę kładziemy na blasze złączeniem ku dołowi i nacinamy ją w dwóch miejscach, aby pokazać farsz. Bułeczki również można zawinąć, tworząc z nich „ślimaczki”. Czynność powtarzamy z każdą porcją ciasta.
  5. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy ziołami. Bułki pieczemy przez ok. 17 minut, aż będą rumiane. Studzimy przed podaniem na kuchennej kratce.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Muffiny na kefirze z jabłkami i orzechami
1

Muffiny na kefirze z jabłkami…

Beti Beti
kruche babeczki

Klopsiki w pomidorach, masło czosnkowe i liście groszku. Kanapka na wrzesień

Klopsiki w pomidorach, masło c…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Róże z jabłkiem i masłem orzechowym

Róże z jabłkiem i masłem orzec…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Rollsy z szynką i awokado - koreczki z tortilli

Rollsy z szynką i awokado - ko…

Beti Beti
kruche babeczki

Odrywane bułeczki z dżemem wiśniowym mojej mamy
1

Odrywane bułeczki z dżemem wiś…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Jagodzianki orkiszowe odrywane
1

Jagodzianki orkiszowe odrywane

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
2

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bezy kokosowe z migdałami
1

Bezy kokosowe z migdałami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Krucha tarta z jabłkami

Krucha tarta z jabłkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit