Bułeczki z młodą marchewką
Czy macie już za sobą eksperymenty z młodymi warzywami? Jeśli nie, to czas najwyższy! Aż szkoda z nich nie skorzystać, kiedy stragany uginają się pod coraz to nowymi warzywami i owocami. Można dostać oczopląsu od wszechobecnych kolorów i zapachów. Lato w pełni.
Jednym z moich ulubionych warzyw do kulinarnych eksperymentów jest młoda marchewka. Uwielbiam ją piec, najlepiej z dodatkiem miodu. Ma wtedy cudownie słodki smak, który wydobywa wysoka temperatura. Tak samo dzieje się, gdy młodą marchewkę umieścimy w domowym chlebie.
Dzisiaj zdecydowałam się na dodanie młodej marchewki do bułeczek. Starłam ją na grubych oczkach tarki, dokładnie tak jakbym przygotowywała ciasto marchewkowe. Po wpływem pieczenia marchewka w bułeczkach zmiękła i nabrała słodyczy. Są pyszne!
Bułeczki z młodą marchewką Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 5 min. Porcje: 5 Składniki- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g startej na grubych oczkach marchewki
- 1,5 łyżeczki drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 190 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
- Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję.
- Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Ciasto umieść w misce, przykryj ją ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 h.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę/blat i uformuj z ciasta rulon.
- Rulon podziel na 5 równych części i z każdej uformuj bułeczkę.
- Umieść bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i przykryj materiałową ściereczką.
- Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw blachę do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż bułeczki zbrązowieją.