Bułeczki z młodą marchewką

Bułeczki z młodą marchewką

Zdjęcie - Bułeczki z młodą marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czy macie już za sobą eksperymenty z młodymi warzywami? Jeśli nie, to czas najwyższy! Aż szkoda z nich nie skorzystać, kiedy stragany uginają się pod coraz to nowymi warzywami i owocami. Można dostać oczopląsu od wszechobecnych kolorów i zapachów. Lato w pełni.

Jednym z moich ulubionych warzyw do kulinarnych eksperymentów jest młoda marchewka. Uwielbiam ją piec, najlepiej z dodatkiem miodu. Ma wtedy cudownie słodki smak, który wydobywa wysoka temperatura. Tak samo  dzieje się, gdy młodą marchewkę umieścimy w domowym chlebie.

Zdjęcie - Bułeczki z młodą marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj zdecydowałam się na dodanie młodej marchewki do bułeczek. Starłam ją na grubych oczkach tarki, dokładnie tak jakbym przygotowywała ciasto marchewkowe. Po wpływem pieczenia marchewka w bułeczkach zmiękła i nabrała słodyczy. Są pyszne!

Bułeczki z młodą marchewką Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 5 min.

Porcje: 5

Składniki
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g startej na grubych oczkach marchewki
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 190 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
  2. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję.
  3. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  4. Ciasto umieść w misce, przykryj ją ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 h.
  5. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę/blat i uformuj z ciasta rulon.
  6. Rulon podziel na 5 równych części i z każdej uformuj bułeczkę.
  7. Umieść bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i przykryj materiałową ściereczką.
  8. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
  9. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  10. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż bułeczki zbrązowieją.

3.1.09

Kategorie przepisów