Bułeczki z krzyżem
Tradycyjne, wielkanocne bułeczki z krzyżem zwane „Hot cross buns” pochodzące z Wielkiej Brytanii. Wypiekane w Wielki piątek, symbolizujące ukrzyżowanie Jezusa i zakończenie wielkiego postu.
Doskonałe bułeczki drożdżowe z rodzynkami lub suszonymi porzeczkami i cynamonem. Obecnie wzbogacone smakiem toffi, pomarańcza czy jabłek, które pojawiły się w cukierniach całej Anglii.
Bułeczki z krzyżem są także wspaniałą przekąską w podróży i na pikniku. A według starych podań informują, że każda gospodyni powinna choć raz upiec takie bułeczki, wówczas zawsze będzie miała doskonałe i udane swoje wypieki.
Zatem zapraszam do wypróbowania tych niecodziennych, smacznych bułeczek.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej lub pszennej chlebowej
- 7 g suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 80 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 80 g gorzkiej czekolady
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżki miodu
- 1 duże jajo
- 230-250 ml letniego mleka
oraz:
- 65 g mąki pszennej
- 4 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki marmolady pomarańczowej + 1 łyżka gorącej wody
Wykonanie:
- Mąkę z drożdżami, solą, cynamonem wymieszać i przesiać.
- Dodać masło i rozmącone jajko, połączyć ze składnikami.
- Dodać na dwa razy mleko.
- Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem przez około 7 minut.
- Przełożyć do natłuszczonej miski do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie do napęcznienia, następnie odcedzić.
- Czekoladę pokroić na małe kawałki.
- Wyrosnięte ciasto wyrobić i rozwałkować lub rozciągnąć na niewielki kwadrat po czym dodać sparzone rodzynki, skórkę pomarańczową i czekoladę.
- Następnie wyrobić tak aby połączyć wszystkie składniki.
- Podzielić na 10 kawałków i formować małe bułeczki.
- Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia na 30 minut do wyrośnięcia.
- Mąkę wymieszać z wodą i utrzeć na gęstą pastę.
- Wyrosnięte bułeczki posmarować pastą tworząc krzyż.
- Ponownie odstawić na 10 minut.
- Posmarować białkiem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 200 st. C przez 25 minut lub do zarumienienia.
- Gorące bułeczki posmarować przetartą marmoladą wymieszaną z wodą.
- Podawać jeszcze ciepłe.
- Bułeczki zachowują swieżosć do 2 dni.
Smacznego ?
na podstawie przepisu z moimi zmianami: BBC goodfood. co.uk