Bułeczki z krzyżem

Tradycyjne, wielkanocne bułeczki z krzyżem zwane „Hot cross buns” pochodzące z Wielkiej Brytanii. Wypiekane w Wielki piątek,  symbolizujące ukrzyżowanie Jezusa i zakończenie wielkiego postu.

Doskonałe bułeczki drożdżowe z rodzynkami lub suszonymi porzeczkami i cynamonem. Obecnie wzbogacone smakiem toffi, pomarańcza czy jabłek, które pojawiły się w cukierniach całej Anglii.

Bułeczki z krzyżem są także wspaniałą przekąską w podróży i na pikniku. A według starych  podań informują, że każda gospodyni powinna choć raz upiec takie bułeczki, wówczas zawsze będzie miała doskonałe i udane swoje wypieki.

Zatem zapraszam do wypróbowania tych niecodziennych, smacznych  bułeczek.

Zdjęcie - Bułeczki z krzyżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej lub pszennej chlebowej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 80 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 duże jajo
  • 230-250 ml letniego mleka

oraz:

  • 65 g mąki pszennej
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki marmolady pomarańczowej + 1 łyżka gorącej wody

Zdjęcie - Bułeczki z krzyżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki z krzyżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Mąkę z drożdżami, solą, cynamonem wymieszać i przesiać.
  2. Dodać masło i rozmącone jajko, połączyć ze składnikami.
  3. Dodać na dwa razy mleko.
  4. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem przez około 7 minut.
  5. Przełożyć do natłuszczonej miski do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  6. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie do napęcznienia, następnie odcedzić.
  7. Czekoladę pokroić na małe kawałki.
  8. Wyrosnięte ciasto wyrobić i rozwałkować lub rozciągnąć na niewielki kwadrat po czym  dodać sparzone rodzynki, skórkę pomarańczową i czekoladę.
  9. Następnie wyrobić tak aby połączyć wszystkie składniki.
  10. Podzielić na 10 kawałków i formować małe bułeczki.
  11. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia na 30 minut do wyrośnięcia.
  12. Mąkę wymieszać z wodą i utrzeć na gęstą pastę.
  13. Wyrosnięte bułeczki posmarować pastą tworząc krzyż.
  14. Ponownie odstawić na 10 minut.
  15. Posmarować białkiem.
  16. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 200 st. C przez 25 minut lub do zarumienienia.
  17. Gorące bułeczki posmarować przetartą  marmoladą wymieszaną z wodą.
  18. Podawać jeszcze ciepłe.
  19. Bułeczki zachowują swieżosć do 2 dni.

Smacznego 🙂

na podstawie przepisu  z moimi zmianami: BBC goodfood. co.uk

Zdjęcie - Bułeczki z krzyżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki z krzyżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grysikowiec z bananami i galaretką – bez pieczenia
1

Grysikowiec z bananami i galar…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tarta z malinami i budyniem
1

Tarta z malinami i budyniem

Beti Beti
kruche babeczki

Lodowiec
1

Lodowiec

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto „Miętusek”
1

Ciasto „Miętusek”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Ciasto kruche z masą budyniową i owocami
1

Ciasto kruche z masą budyniową…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - Jak zrobić
2

Kruche ciasto z budyniem i tru…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Bananowa krówka – bez pieczenia
1

Bananowa krówka – bez pieczeni…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Fit Maxi King
1

Fit Maxi King

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Frittata ze szparagami
1

Frittata ze szparagami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Domowe ptasie mleczko + film
2

Domowe ptasie mleczko + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania