Bułeczki z gruszkami
Niektóre warzywa i owoce mają tak inspirujące kolory, czy formę, że szkoda by było tego nie wykorzystać. Na przykład jesienna gruszka. Znana jest nie tylko ze wspaniałego smaku, ale także swoich kształtów , jej imieniem nazywa się nawet określoną sylwetkę kobiecą.
Szkoda mi było ją obierać i siekać, aby umieścić ją w środku bułeczki, tak jak zrobiłam to ze śliwkami. Dlatego postanowiłam, że gruszki ubiorę w drożdżowe kubraczki owijając je ciastem.
Tak przygotowane gruszki są nie tylko efektowne w wyglądzie, ale także pyszne. Ciasto można przygotować na bazie mleka lub wody i w zależności od gustu dodać mniej lub więcej cukru (wszystko zaznaczyłam w przepisie). Ciepłą gruszkę w cieście podajemy na słodko z cynamonem i lodami lub w sposób wytrawny np. w jesiennej sałatce z serem pleśniowym, orzechami i octem balsamicznym.* W zależności od gatunku gruszki, po 20-25 minutach w piekarniku powinna już być w miękka „al dente”. Przed owinięciem gruszek w cieście można je również wcześniej podgotować.
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 50 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- drożdże suszone - 6 g
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- sól - 0,5 łyżeczki
- woda lub mleko - 300 ml
- masło - 50 g
- cukier - 60 g
- gruszka - 5 szt.
- żółtko+łyżeczka mleka+łyżeczka cynamonu - 1
Potrzebne narzędzia:
sito
rondel
misa
pergamin
Przepis:
- Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z cukrem, szczyptą soli i suszonymi drożdżami.
- W rondelku topimy masło, następnie je studzimy.
- Do suchych składników wlewamy letnią wodę na przemian z masłem i wyrabiamy ciasto kilka minut na elastyczną kulę. Przekładamy je do misy oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 50 minut.
- W tym czasie łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne gruszek (od spodu, widać na zdjęciu).
- Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 5 części. Każdą część ciasta wałkujemy na okrągły placek grubości ok. 1 cm.
- Na środku kładziemy wydrążoną gruszkę i owijamy ją ciastem. Czynność powtarzamy.
- Przyszłe bułeczki z gruszkami przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
- Żółtko roztrzepujemy z łyżeczka mleka. Miksturą smarujemy bułeczki i posypujemy cynamonem (można też cukrem lub kardamonem).
- Blachę z bułeczkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe bułeczki będą rumiane z wierzchu, a gruszki po dotknięciu miękkie.