Bułeczki z earl greyem

Zdjęcie - Bułeczki z earl greyem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubicie mocną, aromatyczną herbatę? Ja muszę się przyznać, że często stawiam na coś szybkiego, raczej owocowego. Kiedyś potrafiłam spędzić kilkadziesiąt minut w sklepie wąchając słoik za słoikiem w poszukiwaniu najlepszej dla mnie mieszanki. Z czasem jednak przerzuciłam się na kawę.

Zdjęcie - Bułeczki z earl greyem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Potrafię za to docenić prawdziwego, dobrego earl greya. Ten posmak bergamotki bardzo mi odpowiada, więc postanowiłam tym razem zaparzyć bardzo mocną herbatę i zamienić ją z wodą w tradycyjnych bułeczkach.

Zdjęcie - Bułeczki z earl greyem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muszę przyznać, że eksperyment się powiódł. Bułeczki mają posmak aromatycznej herbaty i są niezwykle miękkie. Bułeczka w parze z herbatą naprawdę dobrze się sprawdzi.

Bułeczki z earl greyem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 45 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 3 godziny 5 minut

Porcje: 5

Składniki
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 1, 5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ok. 200 ml mocnej herbaty earl grey

Instrukcja
  1. Zaparz herbatę. Ważne, żeby była mocna, ja zaparzyłam z 3 torebek.
  2. Poczekaj aż herbata trochę ostygnie i wtedy zacznij robienie ciasta.
  3. Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, drożdże i sól.
  4. Powoli dolewaj ciepłą herbatę i zacznij zagniatać ciasto rękami. Dolewaj i zagniataj aż osiągnie elastyczną konsystencję i nie będzie przyklejać się do rąk.
  5. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  6. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  7. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformuj z niego rulon i pokrój na 5 równych części.
  8. Z każdej części uformuj bułeczkę i odstaw na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  9. Przykryj bułeczki materiałową szmatkę i odstaw jeszcze na 45 minut do wyrośnięcia.
  10. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  11. Wsadź bułeczki i piecz ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?
4

Bożonarodzeniowy chleb z orzec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami