Bułeczki z dżemem truskawkowym

Bułeczki z dżemem truskawkowym

Zdjęcie - Bułeczki z dżemem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezon na truskawki powoli się kończy, na szczęście smak lata można zachować na dłużej. Wystarczy przygotować z soczystych owoców przetwory np. kilka słoików dżemu.

Przetwory te można wykorzystywać przez cały rok, jako dodatek do maślanej chałki czy wypełnienie puszystych bułeczek.

W środku każdej mojej dzisiejszej bułeczki pojawił się nie tylko wyżej wspominany dżem, ale także cała truskawka.

Zdjęcie - Bułeczki z dżemem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z dżemem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z domowym dżemem truskawkowym Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 2 godz. 17 min.

Porcje: 6

Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła
  • 320 ml letniego mleka
  • 6 łyżek dżemu truskawkowego
  • 6 truskawek
  • żółtko + łyżeczka mleka
  • łyżka suszonych płatków róży

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier i drożdże.
  2. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem, aby było ciepłe.
  3. Stopniowo dodajemy je do suchych składników i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem.
  4. Po kilku minutach przekładamy ciasto do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
  5. Następnie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części, które spłaszczamy w dłoni.
  6. Na środku każdego placka wykładamy łyżkę dżemu i po jednej umytej truskawce. Zbieramy boki ciasta lepiąc bułeczkę i kładziemy ją na blasze złączeniem ku dołowi.
  7. Tak ulepione bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
  8. Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem i posypujemy suszonymi płatkami kwiatów (opcjonalnie). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy przez 15-17 minut.

3.1.09

Kategorie przepisów