Bułeczki z dżemem truskawkowym
Sezon na truskawki powoli się kończy, na szczęście smak lata można zachować na dłużej. Wystarczy przygotować z soczystych owoców przetwory np. kilka słoików dżemu.
Przetwory te można wykorzystywać przez cały rok, jako dodatek do maślanej chałki czy wypełnienie puszystych bułeczek.
W środku każdej mojej dzisiejszej bułeczki pojawił się nie tylko wyżej wspominany dżem, ale także cała truskawka.
Bułeczki z domowym dżemem truskawkowym Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 2 godz. 17 min. Porcje: 6 Składniki- 450 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki masła
- 320 ml letniego mleka
- 6 łyżek dżemu truskawkowego
- 6 truskawek
- żółtko + łyżeczka mleka
- łyżka suszonych płatków róży
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier i drożdże.
- W rondlu podgrzewamy mleko z masłem, aby było ciepłe.
- Stopniowo dodajemy je do suchych składników i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem.
- Po kilku minutach przekładamy ciasto do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
- Następnie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części, które spłaszczamy w dłoni.
- Na środku każdego placka wykładamy łyżkę dżemu i po jednej umytej truskawce. Zbieramy boki ciasta lepiąc bułeczkę i kładziemy ją na blasze złączeniem ku dołowi.
- Tak ulepione bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
- Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem i posypujemy suszonymi płatkami kwiatów (opcjonalnie). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy przez 15-17 minut.