Bułeczki z czosnkiem
Na Trzeci Dzień Czosnku organizowany przez Irenę i Andrzeja przygotowałam bułeczki z czosnkiem. Powstały na życzenie mojego synka, który bardzo lubi czosnkowe pieczywo. Bułeczki są pyszne, miękkie i pięknie pachną. Bardzo nam smakowały. Nawet udało mi się przemycić w nich natkę pietruszki, synek zjadał ze smakiem:). Przepis od Dorotki.
Składniki na 12 bułeczek (robilam z połowy porcji):
*400 g mąki pszennej chlebowej (dałam zwykłą pszenną)
*20 g drobnego cukru
*pół łyżeczki soli
*1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
*260 g mleka
*30 g masła, roztopionego
Ponadto na posmarowanie:
*1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W tym czasie przygotować nadzienie:
*60 g miękkiego masła
*4 ząbki czosnku drobniutko posiekane (można dać więcej, ja na połowę porcji dałam 3 ząbki)
*2 łyżeczki suszonej pietruszki (może być świeża)
Wszystkie składniki rozetrzeć tyłem łyżki lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie róg.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnać w to miejsce nadzienie (ja po prostu nałożyłam nadzienia do bułeczek łyżeczką). Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Podawać ciepłe.
Smacznego :)