Bułeczki z czekoladą
Eksperymenty w domowej piekarni przewidują także słodkie wypieki!
Nie da się ukryć, że chleb jest podstawowym pożywieniem kuchni wielu kultur i bazą niejednej imponującej potrawy. Nie oznacza to jednak, że od czasu do czasu nie można sobie pozwolić na małe, słodkie przyjemności
Drożdżowe bułeczki, które chciałam Wam dziś zaproponować trochę przypominają znane i popularne bułeczki maślane. Są jednak one moim zdaniem jeszcze smaczniejsze, gdyż w ich środku czeka Nas niespodzianka w postaci czekolady. A któż nie lubi czekolady?!
Dlatego myślę, że dłużej do skosztowania bułeczek z czekoladą nikogo przekonywać nie muszę
Bułeczki z czekoladą
- 20 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 125 ml mleka
- 400 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych migdałów
- pół łyżeczki soli
- jedno jajko i jedno żółtko
- 100 g miękkiego masła
- 50 g drobnego trzcinowego cukru
- krem czekoladowy lub 16 kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady
- kakao
- Drożdże rozkruszamy, wrzucamy do miseczki, wsypujemy łyżeczkę cukru i zalewamy połową porcji letniego mleka (ok. 60 ml). Rozczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
- Mąkę przesiewamy do dużej misy, dodajemy mielone migdały, cukier trzcinowy i odrobinę soli. W przypadku kiedy nie mamy gotowych mielonych migdałów należy migdały zalać wrzącą wodą, odstawić na kilka minut, a następnie zdjąć z nich brązową skórkę. Obrane migdały blendujemy na masę przypominającą „piasek”.
- Do misy z suchymi składnikami dodajemy rozczyn, jajko oraz miękkie masło i wyrabiamy na blacie lub stolnicy przez 10 minut. Kula z ciasta po tym czasie powinna być lśniąca i odstawać od ręki. Misę oprószamy mąką, przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
- Po tym czasie ciasto zagniatamy ciasto krótką chwilę jeszcze raz. Dzielimy je na 16 równych części i formujemy kulki. Każdą kulę spłaszczamy i kładziemy na jej środku łyżeczkę kremu czekoladowego lub kosteczkę czekolady. Brzegi ciasta zwijamy do środka, tak by przykryć nadzienie. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, w taki sposób by złączeniem leżały ku dołowi, a ich góra była gładka i lśniąca. Przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
- Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim za pomocą pędzelka bułeczki. Możemy je posypać posiekanymi migdałami, drobinkami cukru lub wiórkami kokosowymi, ale nie jest to konieczne.
- Bułeczki pieczemy do zarumienienia w temperaturze 200 stopni, przez 12-17 minut. Jeszcze ciepłe posypujemy kakao.