Bułeczki z czekoladą

Zdjęcie - Bułeczki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Eksperymenty w domowej piekarni przewidują także słodkie wypieki!

Nie da się ukryć, że chleb jest podstawowym pożywieniem kuchni wielu kultur i bazą niejednej imponującej potrawy. Nie oznacza to jednak, że od czasu do czasu nie można sobie pozwolić na małe, słodkie przyjemności :)

Drożdżowe bułeczki, które chciałam Wam dziś zaproponować trochę przypominają znane i popularne bułeczki maślane. Są jednak one moim zdaniem jeszcze smaczniejsze, gdyż w ich środku czeka Nas niespodzianka w postaci czekolady. A któż nie lubi czekolady?!

Dlatego myślę, że dłużej do skosztowania bułeczek z czekoladą nikogo przekonywać nie muszę :)

Zdjęcie - Bułeczki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z czekoladą

  • 20 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 125 ml mleka
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • pół łyżeczki soli
  • jedno jajko i jedno żółtko
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g drobnego trzcinowego cukru
  • krem czekoladowy lub 16 kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • kakao
  1. Drożdże rozkruszamy, wrzucamy do miseczki, wsypujemy łyżeczkę cukru i zalewamy połową porcji letniego mleka (ok. 60 ml). Rozczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
  2. Mąkę przesiewamy do dużej misy, dodajemy mielone migdały, cukier trzcinowy i odrobinę soli. W przypadku kiedy nie mamy gotowych mielonych migdałów należy migdały zalać wrzącą wodą, odstawić na kilka minut, a następnie zdjąć z nich brązową skórkę. Obrane migdały blendujemy na masę przypominającą „piasek”.
  3. Do misy z suchymi składnikami dodajemy rozczyn, jajko oraz miękkie masło i wyrabiamy na blacie lub stolnicy przez 10 minut. Kula z ciasta po tym czasie powinna być lśniąca i odstawać od ręki. Misę oprószamy mąką, przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
  4. Po tym czasie ciasto zagniatamy ciasto krótką chwilę jeszcze raz. Dzielimy je na 16 równych części i formujemy kulki. Każdą kulę spłaszczamy i kładziemy na jej środku łyżeczkę kremu czekoladowego lub kosteczkę czekolady. Brzegi ciasta zwijamy do środka, tak by przykryć nadzienie. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, w taki sposób by złączeniem leżały ku dołowi, a ich góra była gładka i lśniąca. Przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim za pomocą pędzelka bułeczki. Możemy je posypać posiekanymi migdałami, drobinkami cukru lub wiórkami kokosowymi, ale nie jest to konieczne.
  6. Bułeczki pieczemy do zarumienienia w temperaturze 200 stopni, przez 12-17 minut. Jeszcze ciepłe posypujemy kakao.

Przepisy z tych kategorii

Ciastka Korova
1

Ciastka Korova

Kaś Kaś
Bake&Taste

Bułeczki drożdżowe z marmoladą i kruszonką
4

Bułeczki drożdżowe z marmoladą…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Rogaliki z czekoladą
1

Rogaliki z czekoladą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Babeczki marchewkowe z orzechami i karmelem

Babeczki marchewkowe z orzecha…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Ciasto mleczna kanapka + film - Jak zrobić
2

Ciasto mleczna kanapka + film…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Przepisy z tych kategorii

Placuszki z wiśniami
1

Placuszki z wiśniami

figmara figmara
figowe smaki

Pełnoziarniste bułeczki bao

Pełnoziarniste bułeczki bao

Tyna Tyna
In cooking we trust

Orkiszowy chleb z garnka
2

Orkiszowy chleb z garnka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Wegańskie jagodzianki z kruszonką
1

Wegańskie jagodzianki z kruszo…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą
3

Pierogi z ziemniakami, ziołami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Naleśniki z budyniem i truskawkami
3

Naleśniki z budyniem i truskaw…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu