Bułeczki z budyniem
Identyczne składniki jak do bułek z dżemem jagodowym. Zmienia się jedynie dodatek.
Bułeczki z budyniem
3 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
3 jajka
3 dag drożdży
1/2 kostki masła
1 cukier waniliowy
dodatkowo:
1 budyń śmietankowy
2 szklanki mleka
2 łyżki cykru
Ugotować budyń w/g instrukcji na opakowaniu.
Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do dużej miski. Wbić 2 jajka, wsypać cukier, cukier waniliowy, przetopione masło i drożdże.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Dodatkowo można podsypać mąką, gdy będzie zbyt kleiste.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Z ciasta formować bułeczki. Środek bułki lekko ugnieść palcami i nałożyć zimny budyń.
Piekarnik ustawić na temp. 60st. Wstawić bułeczki i piec około 10 minut.
Posmarować roztrzepanym jajkiem. Temperaturę zwiększyć do 190 st. i piec około 18 minut.