Bułeczki z budyniem

Identyczne składniki jak do bułek z dżemem jagodowym. Zmienia się jedynie dodatek.

Bułeczki z budyniem

3 szklanki mąki

1/4 szklanki cukru

1 szklanka mleka

3 jajka

3 dag drożdży

1/2 kostki masła

1 cukier waniliowy

dodatkowo:

1 budyń śmietankowy

2 szklanki mleka

2 łyżki cykru

Ugotować budyń w/g instrukcji na opakowaniu.

Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę wsypać do dużej miski. Wbić 2 jajka, wsypać cukier, cukier waniliowy, przetopione masło i drożdże.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Dodatkowo można podsypać mąką, gdy będzie zbyt kleiste.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Z ciasta formować bułeczki. Środek bułki lekko ugnieść palcami i nałożyć zimny budyń.

Piekarnik ustawić na temp. 60st. Wstawić bułeczki i piec około 10 minut.

Posmarować roztrzepanym jajkiem. Temperaturę zwiększyć do 190 st. i piec około 18 minut.

 

 

Zdjęcie - Bułeczki z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bułeczki z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka

Ciasteczka "stempelki" bez mas…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciastka słoneczka (aspirynki)
5

Ciastka słoneczka (aspirynki)

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka cynamonowe (stempelki)

Ciasteczka cynamonowe (stempel…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

O wyższości samochodu nad transportem publicznym. I urodzinowe ciasteczka

O wyższości samochodu nad tran…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Drodżowe bułeczki z cynamonem

Drodżowe bułeczki z cynamonem

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Rogaliki  drożdżowe  z ciasta
2

Rogaliki drożdżowe z ciasta…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie