Bułeczki z bakaliami

Zdjęcie - Bułeczki z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam wielką słabość do słodkich śniadań. Choć nie, to nie do końca prawda. Śniadanie może być wytrawne, tylko kończyć powinno się słodkim akcentem. Bułeczka z dżemem nadaje się do tego idealnie. Też tak macie?

Zdjęcie - Bułeczki z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli naprawdę lubicie słodkie wypieki, bułeczki z bakaliami na pewno Was zachwycą! Są miękkie, pełne suszonych owoców, rewelacyjne jedzone po prostu z masłem, nawet konfitura nie jest niezbędna!

Zdjęcie - Bułeczki z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji przygotujecie ok. 10 bułeczek.

Zdjęcie - Bułeczki z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • mleko - 1 szklanka
  • olej/roztopione masło - 4 łyżki
  • drożdże instatnt - 2 łyżeczki
  • cukier - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • bakalie - 1 szklanka (rodzynki, posiekane morele, żurawina, jagody goji itp)
  • jajko - do posmarowania wierzchu + ew. gruby cukier na wierzch
Przygotowanie:

Bakalie namocz przez ok. pół godziny w gorącej wodzie (dzięki temu nie przypalą się w czasie pieczenia). Dokładnie odsącz.

Mleko podgrzej, aż będzie letnie.

W dużej misce połącz mąkę, mleko, drożdże olej/roztopione masło, cukier i sól. Wyrób lekkie, gładkie ciasto (najwygodniej robić to mikserem wyposażonym w hak).

Do ciasta dodaj bakalie i wymieszaj wszystkie składniki (wystarczy z grubsza połączyć je ręką). Misę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto podziel na 10 równych porcji. Każdą uformuj na kształt kuli.

Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie luźno przykryj folią. Odstaw na 30 minut.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, możesz tez wierzch posypac grubym cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Najlepiej smakują podane lekko jeszcze ciepłe :)

Przepisy z tych kategorii

Tosty francuskie z ciepłym sosem borówkowym

Tosty francuskie z ciepłym sos…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
3

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grzanki z kurkami i jajkiem

Grzanki z kurkami i jajkiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Śniadanie czy deser z borówkami amerykańskimi?
1

Śniadanie czy deser z borówkam…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Owsianka z bananem i jagodami
1

Owsianka z bananem i jagodami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tosty z pastą z sera pleśniowego, sałatą i gruszką
1

Tosty z pastą z sera pleśniowe…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Placuszki z wiśniami
1

Placuszki z wiśniami

figmara figmara
figowe smaki

Szakszuka z pieczoną papryką i bakłażanem
1

Szakszuka z pieczoną papryką i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Omlet biszkoptowy
1

Omlet biszkoptowy

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Mango Pineapple Bowl
1

Mango Pineapple Bowl

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Omlet a’la pizza Margherita
3

Omlet a’la pizza Margherita

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Granola z masłem orzechowym
2

Granola z masłem orzechowym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy