Bułeczki z bakaliami

Zdjęcie - Bułeczki z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam wielką słabość do słodkich śniadań. Choć nie, to nie do końca prawda. Śniadanie może być wytrawne, tylko kończyć powinno się słodkim akcentem. Bułeczka z dżemem nadaje się do tego idealnie. Też tak macie?

Zdjęcie - Bułeczki z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli naprawdę lubicie słodkie wypieki, bułeczki z bakaliami na pewno Was zachwycą! Są miękkie, pełne suszonych owoców, rewelacyjne jedzone po prostu z masłem, nawet konfitura nie jest niezbędna!

Zdjęcie - Bułeczki z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji przygotujecie ok. 10 bułeczek.

Zdjęcie - Bułeczki z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • mleko - 1 szklanka
  • olej/roztopione masło - 4 łyżki
  • drożdże instatnt - 2 łyżeczki
  • cukier - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • bakalie - 1 szklanka (rodzynki, posiekane morele, żurawina, jagody goji itp)
  • jajko - do posmarowania wierzchu + ew. gruby cukier na wierzch
Przygotowanie:

Bakalie namocz przez ok. pół godziny w gorącej wodzie (dzięki temu nie przypalą się w czasie pieczenia). Dokładnie odsącz.

Mleko podgrzej, aż będzie letnie.

W dużej misce połącz mąkę, mleko, drożdże olej/roztopione masło, cukier i sól. Wyrób lekkie, gładkie ciasto (najwygodniej robić to mikserem wyposażonym w hak).

Do ciasta dodaj bakalie i wymieszaj wszystkie składniki (wystarczy z grubsza połączyć je ręką). Misę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto podziel na 10 równych porcji. Każdą uformuj na kształt kuli.

Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie luźno przykryj folią. Odstaw na 30 minut.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, możesz tez wierzch posypac grubym cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Najlepiej smakują podane lekko jeszcze ciepłe :)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy