Bułeczki z bakaliami

Zdjęcie - Bułeczki z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam wielką słabość do słodkich śniadań. Choć nie, to nie do końca prawda. Śniadanie może być wytrawne, tylko kończyć powinno się słodkim akcentem. Bułeczka z dżemem nadaje się do tego idealnie. Też tak macie?

Zdjęcie - Bułeczki z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli naprawdę lubicie słodkie wypieki, bułeczki z bakaliami na pewno Was zachwycą! Są miękkie, pełne suszonych owoców, rewelacyjne jedzone po prostu z masłem, nawet konfitura nie jest niezbędna!

Zdjęcie - Bułeczki z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji przygotujecie ok. 10 bułeczek.

Zdjęcie - Bułeczki z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • mleko - 1 szklanka
  • olej/roztopione masło - 4 łyżki
  • drożdże instatnt - 2 łyżeczki
  • cukier - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • bakalie - 1 szklanka (rodzynki, posiekane morele, żurawina, jagody goji itp)
  • jajko - do posmarowania wierzchu + ew. gruby cukier na wierzch
Przygotowanie:

Bakalie namocz przez ok. pół godziny w gorącej wodzie (dzięki temu nie przypalą się w czasie pieczenia). Dokładnie odsącz.

Mleko podgrzej, aż będzie letnie.

W dużej misce połącz mąkę, mleko, drożdże olej/roztopione masło, cukier i sól. Wyrób lekkie, gładkie ciasto (najwygodniej robić to mikserem wyposażonym w hak).

Do ciasta dodaj bakalie i wymieszaj wszystkie składniki (wystarczy z grubsza połączyć je ręką). Misę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto podziel na 10 równych porcji. Każdą uformuj na kształt kuli.

Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie luźno przykryj folią. Odstaw na 30 minut.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, możesz tez wierzch posypac grubym cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Najlepiej smakują podane lekko jeszcze ciepłe :)

Przepisy z tych kategorii

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki dynie

Bułeczki dynie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chrupki chlebek skandynawski
1

Chrupki chlebek skandynawski

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Chrupkie pieczywo ze szpinakiem

Chrupkie pieczywo ze szpinakie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb jabłkowy

Chleb jabłkowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb żytni Radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej Piekarni!

Chleb żytni Radziwiłłowski na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Czerwone bajgle z burakiem

Czerwone bajgle z burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Cebulowe wianuszki ze słonecznikiem

Cebulowe wianuszki ze słoneczn…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb dyniowy – prosty przepis na domowe pieczywo
3

Chleb dyniowy – prosty przepis…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy