Bułeczki z bakaliami
Mam wielką słabość do słodkich śniadań. Choć nie, to nie do końca prawda. Śniadanie może być wytrawne, tylko kończyć powinno się słodkim akcentem. Bułeczka z dżemem nadaje się do tego idealnie. Też tak macie?
Jeśli naprawdę lubicie słodkie wypieki, bułeczki z bakaliami na pewno Was zachwycą! Są miękkie, pełne suszonych owoców, rewelacyjne jedzone po prostu z masłem, nawet konfitura nie jest niezbędna!
Z podanych proporcji przygotujecie ok. 10 bułeczek.
Składniki:- mąka pszenna - 3 szklanki
- mleko - 1 szklanka
- olej/roztopione masło - 4 łyżki
- drożdże instatnt - 2 łyżeczki
- cukier - 2 łyżki
- sól - 1 łyżeczka
- bakalie - 1 szklanka (rodzynki, posiekane morele, żurawina, jagody goji itp)
- jajko - do posmarowania wierzchu + ew. gruby cukier na wierzch
Bakalie namocz przez ok. pół godziny w gorącej wodzie (dzięki temu nie przypalą się w czasie pieczenia). Dokładnie odsącz.
Mleko podgrzej, aż będzie letnie.
W dużej misce połącz mąkę, mleko, drożdże olej/roztopione masło, cukier i sól. Wyrób lekkie, gładkie ciasto (najwygodniej robić to mikserem wyposażonym w hak).
Do ciasta dodaj bakalie i wymieszaj wszystkie składniki (wystarczy z grubsza połączyć je ręką). Misę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto podziel na 10 równych porcji. Każdą uformuj na kształt kuli.
Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie luźno przykryj folią. Odstaw na 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, możesz tez wierzch posypac grubym cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Najlepiej smakują podane lekko jeszcze ciepłe :)