Bułeczki z bakaliami

Zdjęcie - Bułeczki z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam wielką słabość do słodkich śniadań. Choć nie, to nie do końca prawda. Śniadanie może być wytrawne, tylko kończyć powinno się słodkim akcentem. Bułeczka z dżemem nadaje się do tego idealnie. Też tak macie?

Zdjęcie - Bułeczki z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli naprawdę lubicie słodkie wypieki, bułeczki z bakaliami na pewno Was zachwycą! Są miękkie, pełne suszonych owoców, rewelacyjne jedzone po prostu z masłem, nawet konfitura nie jest niezbędna!

Zdjęcie - Bułeczki z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji przygotujecie ok. 10 bułeczek.

Zdjęcie - Bułeczki z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • mleko - 1 szklanka
  • olej/roztopione masło - 4 łyżki
  • drożdże instatnt - 2 łyżeczki
  • cukier - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • bakalie - 1 szklanka (rodzynki, posiekane morele, żurawina, jagody goji itp)
  • jajko - do posmarowania wierzchu + ew. gruby cukier na wierzch
Przygotowanie:

Bakalie namocz przez ok. pół godziny w gorącej wodzie (dzięki temu nie przypalą się w czasie pieczenia). Dokładnie odsącz.

Mleko podgrzej, aż będzie letnie.

W dużej misce połącz mąkę, mleko, drożdże olej/roztopione masło, cukier i sól. Wyrób lekkie, gładkie ciasto (najwygodniej robić to mikserem wyposażonym w hak).

Do ciasta dodaj bakalie i wymieszaj wszystkie składniki (wystarczy z grubsza połączyć je ręką). Misę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto podziel na 10 równych porcji. Każdą uformuj na kształt kuli.

Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie luźno przykryj folią. Odstaw na 30 minut.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, możesz tez wierzch posypac grubym cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Najlepiej smakują podane lekko jeszcze ciepłe :)

Przepisy z tych kategorii

Ciasto knoppers na herbatnikach
1

Ciasto knoppers na herbatnikac…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chałka na zakwasie z wanilią i czarnym sezamem. Styczniowa Piekarnia!

Chałka na zakwasie z wanilią i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zdrowe kulki rafaello z kaszy jaglanej
1

Zdrowe kulki rafaello z kaszy…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto aniołek
1

Ciasto aniołek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto makowo - kokosowe z kremem budyniowym i brzoskwiniami

Ciasto makowo - kokosowe z kre…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Gorąca gęsta czekolada
2

Gorąca gęsta czekolada

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Dżem pomarańczowy
3

Dżem pomarańczowy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Poranna owsianka z chia, miodem i granatem

Poranna owsianka z chia, miode…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Jabłka pieczone z bakaliami i podane z sosem waniliowym
1

Jabłka pieczone z bakaliami i…

food² food²
Food Square

Poduszeczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i gruszką
1

Poduszeczki z ciasta francuski…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Proste muffinki jogurtowe z wiśniami
2

Proste muffinki jogurtowe z wi…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Panna cotta z marakują
1

Panna cotta z marakują

food² food²
Food Square