Bułeczki wiejskie
Oto pełnoziarniste bułeczki wiejskie, idealne na śniadaniową ucztę. Do ciasta dodałam twaróg i szczypiorek, a z wierzchu chrupie sezam.
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 150 g
- letnia woda - 250 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 150 g
- białko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- twarogu - 100 g
- posiekanego szczypiorku - 2 łyżki
- sezamu (wierzch) - 2 łyżki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy rozgnieciony twaróg, posiekany szczypiorek, suszone drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie elastyczne.
2. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto podzielimy na 8 części, z każdej formujemy bułeczkę.
4. Bułki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy metodą góra-dół przez 15-17 minut.
Upieczone bułki serwujemy ze Smakowitą Pajdą.