Bułeczki wiejskie

Bułeczki wiejskie

Zdjęcie - Bułeczki wiejskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oto pełnoziarniste bułeczki wiejskie, idealne na śniadaniową ucztę. Do ciasta dodałam twaróg i szczypiorek, a z wierzchu chrupie sezam.

Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 150 g
  2. letnia woda - 250 ml
  3. sól - 1,5 łyżeczki
  4. mąka pszenna pełnoziarnista - 150 g
  5. białko - 1 szt.
  6. suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
  7. twarogu - 100 g
  8. posiekanego szczypiorku - 2 łyżki
  9. sezamu (wierzch) - 2 łyżki

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy rozgnieciony twaróg, posiekany szczypiorek, suszone drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie elastyczne.
2. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto podzielimy na 8 części, z każdej formujemy bułeczkę.
4. Bułki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy metodą góra-dół przez 15-17 minut.
Upieczone bułki serwujemy ze Smakowitą Pajdą.

Zdjęcie - Bułeczki wiejskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki wiejskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki wiejskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki wiejskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki wiejskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów