Bułeczki (wczesno)wiosenne
Ostatnio zgubiłam rękawiczki. Uparcie stwierdziłam, że nie ma sensu kupować nowych, w końcu zbliża się do nas wielkimi krokami wiosna. Cóż, dzisiejszy, poranny widok za oknem rozczarował mnie i zdołował. Całe Trójmiasto zostało zaśnieżone!
Wypiłam kawę, uspokoiłam się i stwierdziłam, że trzeba temu jakoś zaradzić. Najłatwiejszym sposobem jest wprowadzenie wiosny do kuchni. Może nas wysłucha i w końcu pojawi się na dobre?
Upiekłam bułeczki, które nazwałabym wiosennymi, gdyby nie wstrętna pogoda. Są puszyste i zawierają koperek. Ulepiłam z nich kwiatek, ale możecie po prostu uformować okrągłe bułeczki z tego samego przepisu.
Bułeczki (wczesno)wiosenne Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 50 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 10 minut Porcje: 7 Składniki- 520 g mąki pszennej typ 550
- 200 ml mleka
- 80-100 ml wody
- łyżeczka suszonych drożdży
- 3-4 łyżki posiekanego koperku
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku łączymy wodę z mlekiem i podgrzewamy płyn, aż będzie letni.
- Do mąki dodajemy drożdże, cukier, sól i posiekany koperek.
- Powoli wlewamy podgrzane mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub mikserem. Po kilku minutach wyrabiania ciasta (ok.6), osiągniemy formę elastycznej kuli. Przekładamy ją do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Formujemy wałek z ciasta. Nożyczkami dzielimy ciasto na 6 równych rombów i jedną mniejszą część (widoczne na zdjęciu). Z każdej części ciasta Formujemy jeden płatek. 6 przyszłych bułeczek łączymy ze sobą tworząc kwiatek (patrz zdjęcie). Z pozostałej części ciasta lepimy 5 małych kuleczek, z których robimy środek łączący płatki.
- Tak przygotowany chlebek przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut.
- Bułeczki pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.