Bułeczki śniadaniowe

Zdjęcie - Bułeczki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po orkiszowym Tartine bread nie zostało już śladu i chociaż już tęsknię za jego smakiem, zabrałam się za nowy wypiek. Nabrałam ogromnej ochoty na delikatnie mleczne i puszyste bułeczki śniadaniowe. Ciasto przygotowałam z samego rana, więc bułeczki miałam już gotowe na drugie śniadanie, ale tak naprawdę z podanego poniżej przepisu, można także zrobić bułeczki nocne. Wystarczy przygotować wieczorem ciasto i zostawić je pod przykryciem w lodówce, rano doprowadzić do temperatury pokojowej, uformować bułeczki i upiec. Bułki można również uformować już wieczorem, zostawić również pod przykryciem np.na tacy w lodówce, rano krótko ocieplić i upiec.

W każdej wersji nie powinny Was rozczarować smakiem. Oczywiście pod warunkiem, że lubicie takie puszyste, mleczne bułeczki

Zdjęcie - Bułeczki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułeczki śniadaniowe Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 1 godz. 57 min. Porcje: 12 Składniki

  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 330 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Podgrzewamy w rondelku mleko, aby było letnie, dodajemy masło, aby się roztopiło.
  2. Wlewamy mleczno-maślany płyn do suchych składników i wyrabiamy 5 minut. Plastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką na godzinę.
  3. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części, każdą z nich formujemy na okrągłą lub podłużną bułeczkę. W razie potrzeby podsypujemy delikatnie mąką. Uformowane bułki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
  4. Wyrośnięte bułeczki nacinamy na środku delikatnie nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 15-17 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce.
3.3.2998

Przepisy z tych kategorii

Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie
1

Chałka - najlepszy pomysł na w…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Chałka nadziewana makiem

Chałka nadziewana makiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przytulone bułeczki owsiane

Przytulone bułeczki owsiane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki  razowe
2

Bułeczki razowe

COOLINARNY COOLINARNY
foto...kulinary...specjal...recepture...

Śniadaniowa bułka pszenna

Śniadaniowa bułka pszenna

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bułki śniadaniowe
1

Bułki śniadaniowe

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy