Bułeczki sezamowe
Bułeczki z sezamem przypominają trochę typowe bułeczki do hamburgerów, jakie kiedyś pokazywała Wam Tosia w wersji pomidorowej. Z tą różnicą, że ja, aby dodać im jeszcze więcej sezamowego smaku (który uwielbiam), nie tylko posypałam je sezamem, ale również dodałam sezam do samego ciasta. Efekt? Pyszne!
Sezam dodaje bułeczkom wyjątkowego, słodkiego, trochę orzechowego smaku. Jeśli jeszcze nigdy nie piekłeś bułeczek, to nie ma co się zastanawiać, bo te są niezwykle proste w wykonaniu. I co najważniejsze, wiesz co jesz, w przeciwieństwie do typowych, szprycowanych chemią bułek hamburgerowych, które możesz kupić w sklepie.
Bułeczki sezamowe Drukuj Autor: Śliwka Czas przygotowania: 2 hours 15 mins Czas pieczenia: 20 mins Całkowity czas: 2 hours 35 mins Porcje: 8 Składniki- 2 kubki mąki pszennej*
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 0,5 kubka ziaren sezamu + porcja do posypania
- 0, 5 kubka ciepłego mleka
- * mój kubek ma 300 ml
- Połącz ze sobą w misce wszystkie składniki oprócz mleka. Dokładnie wymieszaj, powoli wlewaj mleko i zacznij zagniatać ciasto.
- Gdy je zagnieciesz powinno mieć elastyczną, jednolitą konsystencję i nie kleić się do palców.
- Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
- Wsadź ciasto do miski, miskę przykryj folią aluminiową i postaw w ciepłym miejscu (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na 1,5 godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformuj z niego rulon i podziel na 8 równych części.
- Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Blaszkę przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 45 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Po upływie czasu wyrastania posmaruj każdą bułeczkę zimną wodą i posyp delikatnie sezamem.
- Piecz przez 20-25 minut aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.