Bułeczki sezamowe

Zdjęcie - Bułeczki sezamowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z sezamem przypominają trochę typowe bułeczki do hamburgerów, jakie kiedyś pokazywała Wam Tosia w wersji pomidorowej. Z tą różnicą, że ja, aby dodać im jeszcze więcej sezamowego smaku (który uwielbiam), nie tylko posypałam je sezamem, ale również dodałam sezam do samego ciasta. Efekt? Pyszne!

Zdjęcie - Bułeczki sezamowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezam dodaje bułeczkom wyjątkowego, słodkiego, trochę orzechowego smaku. Jeśli jeszcze nigdy nie piekłeś bułeczek, to nie ma co się zastanawiać, bo te są niezwykle proste w wykonaniu. I co najważniejsze, wiesz co jesz, w przeciwieństwie do typowych, szprycowanych chemią bułek hamburgerowych, które możesz kupić w sklepie.

Zdjęcie - Bułeczki sezamowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki sezamowe Drukuj Autor: Śliwka Czas przygotowania: 2 hours 15 mins Czas pieczenia: 20 mins Całkowity czas: 2 hours 35 mins Porcje: 8 Składniki
  • 2 kubki mąki pszennej*
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 kubka ziaren sezamu + porcja do posypania
  • 0, 5 kubka ciepłego mleka
  • * mój kubek ma 300 ml
Przygotowanie
  1. Połącz ze sobą w misce wszystkie składniki oprócz mleka. Dokładnie wymieszaj, powoli wlewaj mleko i zacznij zagniatać ciasto.
  2. Gdy je zagnieciesz powinno mieć elastyczną, jednolitą konsystencję i nie kleić się do palców.
  3. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
  4. Wsadź ciasto do miski, miskę przykryj folią aluminiową i postaw w ciepłym miejscu (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na 1,5 godziny.
  5. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformuj z niego rulon i podziel na 8 równych części.
  6. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Blaszkę przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 45 minut.
  7. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Po upływie czasu wyrastania posmaruj każdą bułeczkę zimną wodą i posyp delikatnie sezamem.
  9. Piecz przez 20-25 minut aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
2.2.8

Zdjęcie - Bułeczki sezamowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie
1

Chałka - najlepszy pomysł na w…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Chałka nadziewana makiem

Chałka nadziewana makiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przytulone bułeczki owsiane

Przytulone bułeczki owsiane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki  razowe
2

Bułeczki razowe

COOLINARNY COOLINARNY
foto...kulinary...specjal...recepture...

Śniadaniowa bułka pszenna

Śniadaniowa bułka pszenna

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bułki śniadaniowe
1

Bułki śniadaniowe

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy