Bułeczki sezamowe

Bułeczki sezamowe

Zdjęcie - Bułeczki sezamowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z sezamem przypominają trochę typowe bułeczki do hamburgerów, jakie kiedyś pokazywała Wam Tosia w wersji pomidorowej. Z tą różnicą, że ja, aby dodać im jeszcze więcej sezamowego smaku (który uwielbiam), nie tylko posypałam je sezamem, ale również dodałam sezam do samego ciasta. Efekt? Pyszne!

Zdjęcie - Bułeczki sezamowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezam dodaje bułeczkom wyjątkowego, słodkiego, trochę orzechowego smaku. Jeśli jeszcze nigdy nie piekłeś bułeczek, to nie ma co się zastanawiać, bo te są niezwykle proste w wykonaniu. I co najważniejsze, wiesz co jesz, w przeciwieństwie do typowych, szprycowanych chemią bułek hamburgerowych, które możesz kupić w sklepie.

Zdjęcie - Bułeczki sezamowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki sezamowe Drukuj Autor: Śliwka Czas przygotowania: 2 hours 15 mins Czas pieczenia: 20 mins Całkowity czas: 2 hours 35 mins Porcje: 8 Składniki
  • 2 kubki mąki pszennej*
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 kubka ziaren sezamu + porcja do posypania
  • 0, 5 kubka ciepłego mleka
  • * mój kubek ma 300 ml
Przygotowanie
  1. Połącz ze sobą w misce wszystkie składniki oprócz mleka. Dokładnie wymieszaj, powoli wlewaj mleko i zacznij zagniatać ciasto.
  2. Gdy je zagnieciesz powinno mieć elastyczną, jednolitą konsystencję i nie kleić się do palców.
  3. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
  4. Wsadź ciasto do miski, miskę przykryj folią aluminiową i postaw w ciepłym miejscu (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na 1,5 godziny.
  5. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformuj z niego rulon i podziel na 8 równych części.
  6. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Blaszkę przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 45 minut.
  7. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Po upływie czasu wyrastania posmaruj każdą bułeczkę zimną wodą i posyp delikatnie sezamem.
  9. Piecz przez 20-25 minut aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
2.2.8

Zdjęcie - Bułeczki sezamowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów