Bułeczki "purchawki"

Bułeczki "purchawki"


Purchawki to smaczne bułeczki, podobne do Yorkshire pudding, które piekłem w Anglii w inny sposób. Do upieczenia powyższych, zamieszczonym przepisem zmobilizowała mnie ben-ka z DS, której za to dziękuję.
Zdjęcie - Bułeczki "purchawki" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki "purchawki" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki. 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, 3 jajka, 2 łyżki masła, 0,5 łyżeczki soli

Wykonanie. Masło stopić i ostudzić. Do miski robota wlać masło, wsypać mąkę. wlać mleko i wbić jajka. Dodać niecałe pół łyżeczki soli. Całość miksować 5 minut. Ciasto nalać do foremek na 3/4 ich wysokości i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 oC. Piec 25 minut w temp.200 stop.Obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec następne 25 minut.

Kategorie przepisów