Bułeczki pszenne z twarożkiem
Pyszne, pachnące, miękkie bułeczki, idealne na śniadanie... Czego chcieć więcej? Może tylko smacznej, domowej konfitury i kubka zdrowego i pysznego kakao... Zapewniam, te bułeczki są rewelacyjne! W smaku, wyglądzie, miękkości, we wszystkim.:)
Przepis pochodzi z bloga Dorotuś.
Składniki na około 15 dużych bułeczek:
*2 paczki suchych drożdży (po 7g każda) lub 28g świeżych drożdży
*1/2 szklanki ciepłej wody (40-45 stopni C)
*1/4 szklanki brązowego cukru
*2 łyżeczki soli
*2 łyżki stopionego masła
*1 szklanka twarożku wiejskiego (około 300g)
*2 jajka
*2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej (dałam zwykłą pszenną)
*2-2,5 szklanki zwykłej mąki pszennej
*roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka - do posmarowania
*sezam, mak, siemię lniane - do posypania
Wykonanie:
W dużej misce rozczynić drożdże w letniej wodzie. Dodać cukier i odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią. Dodać sól, masło, twarożek, jajka, mąkę. Wymieszać i wyrobić dokładnie, by ciasto było gładkie i elastyczne (można w maszynie do chleba). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować 70-80gramowe bułeczki. Wyłożyć je na oprószoną mąką blachę, w pewnej odległości od siebie, bo urosną. Przykryć i zostawić na 30-40 minut do podwojenia objętości.
Przed pieczeniem wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać nasionami (u mnie mak).
Piec około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni C aż bułeczki się przyrumienią. Studzić na kratce.
Smacznego :)