Bułeczki pszenne razowe

kiedyś robiłam bardzo podobne bułki orkiszowe. miały dość gęstą strukturę i myślałam, że razowe też takie będą. wyszły takie jak lubię - z chrupiącą skórką i supersprężystym miąższem.

Zdjęcie - bułeczki pszenne razowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

bułki razowe (8 dużych sztuk)
400-420 g mąki pszennej razowej (typ 1250), 30 g oleju rzepakowego, 200 ml letniej wody, 50 ml letniego mleka, 20 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżki zakwasu, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli
drożdże, cukier, miód i ciepłe mleko wymieszać na zaczyn i zostawić na 10 min. mąkę wymieszać z solą. dodać olej, wodę i zakwas, następnie rozpuszczone drożdże. wyrabiać ok. 10 min. - ciasto pozostaje lepkie. przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. po tym czasie mocno natłuszczonymi dłońmi formować bułki. układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiać odstępy na rośnięcie. odstawić na 15-20 min. piekarnik nagrzać do 200 st.C, na dno wstawić naczynie z gorącą wodą. piec ok. 12-15 min. po wyjęciu z piekarnika spryskać je lekko wodą.

Zdjęcie - bułeczki pszenne razowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb