Bułeczki pieczone w żeliwnym garnku

Bułeczki pieczone w żeliwnym garnku

Zdjęcie - Bułeczki pieczone w żeliwnym garnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki pieczone w żeliwnym garnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zawsze powtarzam, że moją ulubioną metodą wypiekania chleba jest ta, która wymaga użycia żeliwnego garnka. Dzięki bardzo wysokiej temperaturze, do której rozgrzewa się garnek uzyskujemy jakby "mini piec chlebowy", dzięki któremu skórka jest niesamowicie chrupka, a miąższ bardzo miękki.

Upiekłam tą metodą już wiele bochenków, zarówno tych na drożdżach jak i na zakwasie. Na żeliwną brytfankę ześlizgiwałam też pizzę, która jest najlepszą, jaką udało mi się dotychczas zrobić. Nie mogę jednak racjonalnie wyjaśnić dlaczego nie zrobiłam jeszcze w ten sposób bułek.

Zdjęcie - Bułeczki pieczone w żeliwnym garnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomysł nadszedł niedawno, gdy naszło mnie na chrupkie bułeczki. Zastanawiałam się tylko w jaki sposób je piec. Pojedyncze pieczenia wydawało mi się stratą czasu i energii, ułożyłam więc bułeczki obok siebie, tworząc okrągły kwiatek. Są dzięki temu jakby jednym bochenkiem do odrywania. Przyznam się, że takie lubię najbardziej.

Jeśli nie piekliście jeszcze w żeliwnym garnku, koniecznie przejrzyjcie ten wpis, aby dowiedzieć się więcej o tej metodzie pieczenia.

Bułeczki pieczone w żeliwnym garnku Autor: Sliwka

Czas przygotowania: 2 godz 30 min Czas pieczenia: 20 min Calkowity czas: 2 godz 50 min

Porcje: 7

 

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 220 ml ciepłej wody

Instrukcja

  1. Pomieszaj ze sobą suche składniki.
  2. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, odchodzącą od rąk konsystencję.
  3. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  4. Umieść ciasto w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
  5. Wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj z niego rulon.
  6. Rulon pokrój na 7 równych części. Z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę.
  7. Bułeczki ułóż w "kwiatek" (jak na zdjęciu) na wyłożonej papierem do pieczenia blasze/talerzu/formie. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce jeszcze na 1 h.
  8. Pół godziny przed końcem wyrastania włóż garnek do piekarnika i zacznij go rozgrzewać do 240 stopni (powinien rozgrzewać się co najmniej 30 minut).
  9. Wyrośnięte bułeczki odklej od papieru za pomocą łopatek i ostrożnie przenieś do gorącego garnka. Zamknij pokrywkę i piecz ok. 15 minut, następnie 5 minut bez pokrywki.

Kategorie przepisów