Bułeczki odrywane
Nie od dziś wiadomo, że ciasto rośnie „jak na drożdżach”, gdy ma ciepło. Dlatego formując bułeczki postanowiłam je ze sobą przytulić i ułożyć ciasno w okrągłej formie. Oto najprostsze bułeczki na świecie w wersji do odrywania.
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- letnia woda - 250 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- pestek dyni i nasion słonecznika (wierzch) - 4 łyżki
- białko (wierzch) - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy suszone drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę z oliwą i zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie skropionej oliwą. Przykrywamy ściereczką i stawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 9 części. Formujemy kulki podobnej wielkości. Tak uformowane bułki umieszczamy obok siebie w okrągłej formie (wyłożonej od spodu pergaminem i posmarowanej oliwą).
4. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie smarujemy bułeczki z wierzchu białkiem i posypujemy ziarenkami.
5. Piekarnik rozgrzewamy góra-dół do 200. Bułeczki pieczemy przez 30 minut, aż będą rumiane.
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą Maślany Smak.