Bułeczki na śniadanie
To mój pierwszy raz z bułeczkami tego rodzaju, ale z pewnością nie ostatni. Idea zagniatania ciasta wieczorem i pieczenia rano, tak by podać na śniadanie jeszcze ciepłe jest wspaniała. Przepis znaleziony tutaj. Jak najbardziej polecam!
Składniki (na 12 bułek):
Mąkę pszenną przesiać z ziemniaczaną do miski. Drożdże pokruszyć w miseczce, zasypać cukrem, po chwili powinny się rozpuścić. Do mąki dodać sól, wodę, mleko, olej oraz rozpuszczone drożdże, wymieszać. Ciasto zagniatać przez ok. 5min., w przypadku klejenia się do rąk, podsypać odrobiną mąki. Przykryć i odstawić na 5min. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiać przez chwilę, uformować kulę i włożyć do miski posmarowanej olejem (lepiej większej, bo ciasto wyrośnie). Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano ciasto podzielić na 12 części, z każdej z nich formować bułeczkę i układać na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką na ok. 20min. do wyrośnięcia. Po tym czasie bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Piec w temp. 220ºC. przez ok. 20-25min.
Jak zapleść bułeczkę? 1. Z porcji ciasta uformować niezbyt gruby wałek o długości ok. 20cm. 2. Na środku zrobić pentelkę. 3. Jeden koniec zawinąć od dołu do góry bułeczki, drugi odwrotnie od góry do dołu, końcówki dobrze wcisnąć w środek. 4. Gotowe!
Składniki (na 12 bułek):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 40g drożdży
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko + 2 łyżki mleka
- sezam, mak do posypania
Mąkę pszenną przesiać z ziemniaczaną do miski. Drożdże pokruszyć w miseczce, zasypać cukrem, po chwili powinny się rozpuścić. Do mąki dodać sól, wodę, mleko, olej oraz rozpuszczone drożdże, wymieszać. Ciasto zagniatać przez ok. 5min., w przypadku klejenia się do rąk, podsypać odrobiną mąki. Przykryć i odstawić na 5min. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiać przez chwilę, uformować kulę i włożyć do miski posmarowanej olejem (lepiej większej, bo ciasto wyrośnie). Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano ciasto podzielić na 12 części, z każdej z nich formować bułeczkę i układać na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką na ok. 20min. do wyrośnięcia. Po tym czasie bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Piec w temp. 220ºC. przez ok. 20-25min.
Jak zapleść bułeczkę? 1. Z porcji ciasta uformować niezbyt gruby wałek o długości ok. 20cm. 2. Na środku zrobić pentelkę. 3. Jeden koniec zawinąć od dołu do góry bułeczki, drugi odwrotnie od góry do dołu, końcówki dobrze wcisnąć w środek. 4. Gotowe!