Bułeczki na piwie Guiness
Nie jestem wielką fanką piwa, choć to mało powiedziane, po prostu nie mogę go przełknąć. Akceptuję tylko owocowe mieszanki udające piwo, które świetnie się sprawdzają podczas obecnych upałów. Jednak dodatek piwa do chleba, w szczególności ciemnego i słodszego niż zwykłe bardzo mi przypasował. Guinessa dodajemy zamiast zwykle używanej przy wypieku pieczywa wody i uzyskujemy pyszne, ciemne bułeczki z delikatnym (idealnym dla tych, którzy też za piwem nie przepadają) posmakiem słodkiego piwa.
- 300 g. mąki
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 200 ml. piwa Guiness
- Połącz ze sobą w dużej misce mąkę, cukier, sól i drożdże. Odmierz 200 ml piwa i wlewaj powoli, zagniatając ciasto.
- Zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję oraz dodatkowo przez 5 minut.
- Umieść ciasto w misce, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Po upływie czasu wyrastania wyłóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę, utwórz z niego rulon i podziel 5 równych części.
- Z każdej części uformuj bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Przykryj blachę materiałową szmatką i odstaw do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Po upływie czasu wyrastania piecz bułeczki przez ok. 20 minut aż zbrązowieją.
- Odstaw do ostygnięcia.