Bułeczki na parze
Nie od dziś wiadomo, że gotowanie na parze jest zdrowe i szybkie. Takie przyrządzanie potraw ma swoich fanów, ale też przeciwników. Sądzę jednak, że w przypadku delikatnych bułeczek przygotowanych na parze znajdą się sami ich zwolennicy!
Bułeczki na parze są niezwykle delikatne, a do tego mają uniwersalne zastosowanie w kuchni. Przypominają trochę klasyczne pampuchy. Można je przygotować np. z mięsnym nadzieniem. Zjeść na ciepło jako dodatek do obiadu. A także i przede wszystkim traktować jako zwykłe bułeczki. Wychodzą z nich pyszne kanapki, wytrawne jak i na słodko.
Warto spróbować
Bułeczki na parze
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 7 g drożdży suszonych instant
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 250 ml letniej wody
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy paczkę suszonych drożdży oraz cukier i sól.
- Wodę gotujemy, aby była letnia, lecz nie gorąca. Jej najlepsza temperatura to ok. 35-40 stopni.
- Tak przegotowaną wodę wlewamy powoli do misy z pozostałymi składnikami i cały czas mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez 10 minut, aż będzie lśniące i gładkie.
- Misę obsypujemy mąką i przekładamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce. W ciągu półtorej godziny powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasta krótko zagniatamy i dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę i odstawiamy na np. tacę. Bułeczki przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny, aby podrosły.
- Gotujemy wodę, dy zacznie wrzeć umieszczamy nad garnkiem naczynie do gotowania na parze. W naczyniu umieszczamy pergamin, w którym robimy małe dziurki. Papier smarujemy odrobiną oliwy (by bułeczki się nie przykleiły).
- W tak przygotowanym naczyniu do gotowania na parze kładziemy bułeczki. Naczynie przykrywamy i gotujemy 25 minut.
- Po tym czasie bułeczki są gotowe. Pyszne na ciepło jak i na zimno.