Bułeczki maślane

Zdjęcie - Bułeczki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pewnie nie jeden raz jedliście maślane bułeczki z piekarni. Zazwyczaj posypane makiem lub z dodatkiem rodzynek w środku bułeczki. Delikatne, puszyste, a przy tym wcale nie zbite. Lekko słodkawe, ale nie za bardzo.

Maślane bułeczki są tak pyszne, że nie potrzebują już zbędnych dodatków. Chociaż przyznam, że podobnie na sucho, lubię je także z powidłami śliwkowymi, czy słodkim twarożkiem.

Przepis śmiało polecam, bułeczki smakują dokładnie tak jak te, które jadałam w dzieciństwie.

Przed włożeniem ich do piekarnika zapomniałam posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem/żółtkiem. Możecie to dodatkowo zrobić, ale nie jest to wcale koniecznością.

Zdjęcie - Bułeczki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki maślane Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz 40 min Czas pieczenia: 20 min Calkowity czas: 2 godz Porcje: 6-8 Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 7 g suszonych drożdży lub 15 g świeżych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80 g cukru
  • garść rodzynek
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy.
  2. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy. Chwilę studzimy, aby płyn był letni, lecz nie gorący.
  3. Do mąki dodajemy drożdże, cukier, sól. Powoli wlewamy letni płyn i zaczynamy wyrabiać ciasto na bułeczki. Po 5 minutach dosypujemy rodzynki i wyrabiamy jeszcze chwilę. Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ją folią lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.
  4. Po godzinie wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Przyszłe bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 12-15 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe ze śliwkami

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Placuszki z jabłkami
1

Placuszki z jabłkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto ucierane z owocami
1

Ciasto ucierane z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza ze szparagami i salami

Pizza ze szparagami i salami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Kruche ciasto owsiane z malinami

Kruche ciasto owsiane z malina…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Cynamonowy wieniec z rabarbarem

Cynamonowy wieniec z rabarbare…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Łatwe ciasto z rabarbarem i truskawkami
1

Łatwe ciasto z rabarbarem i tr…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Muffiny bananowe- zawsze się udają

Muffiny bananowe- zawsze się u…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Szybkie ciasto z rabarbarem, kakao i mąką owsianą
1

Szybkie ciasto z rabarbarem, k…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Odrywane drożdżówki z budyniem i borówkami

Odrywane drożdżówki z budyniem…

Patrycja Patrycja
Simply Food