Bułeczki maślane

Zdjęcie - Bułeczki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pewnie nie jeden raz jedliście maślane bułeczki z piekarni. Zazwyczaj posypane makiem lub z dodatkiem rodzynek w środku bułeczki. Delikatne, puszyste, a przy tym wcale nie zbite. Lekko słodkawe, ale nie za bardzo.

Maślane bułeczki są tak pyszne, że nie potrzebują już zbędnych dodatków. Chociaż przyznam, że podobnie na sucho, lubię je także z powidłami śliwkowymi, czy słodkim twarożkiem.

Przepis śmiało polecam, bułeczki smakują dokładnie tak jak te, które jadałam w dzieciństwie.

Przed włożeniem ich do piekarnika zapomniałam posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem/żółtkiem. Możecie to dodatkowo zrobić, ale nie jest to wcale koniecznością.

Zdjęcie - Bułeczki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki maślane Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz 40 min Czas pieczenia: 20 min Calkowity czas: 2 godz Porcje: 6-8 Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 7 g suszonych drożdży lub 15 g świeżych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80 g cukru
  • garść rodzynek
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy.
  2. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy. Chwilę studzimy, aby płyn był letni, lecz nie gorący.
  3. Do mąki dodajemy drożdże, cukier, sól. Powoli wlewamy letni płyn i zaczynamy wyrabiać ciasto na bułeczki. Po 5 minutach dosypujemy rodzynki i wyrabiamy jeszcze chwilę. Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ją folią lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.
  4. Po godzinie wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Przyszłe bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 12-15 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.

Przepisy z tych kategorii

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sałatka owocowa z miodem

Sałatka owocowa z miodem

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Placuszki dyniowo - jaglane

Placuszki dyniowo - jaglane

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Deser z kaszy manny + film
3

Deser z kaszy manny + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki dynie

Bułeczki dynie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chrupki chlebek skandynawski
1

Chrupki chlebek skandynawski

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit