Bułeczki marchewkowe

Zdjęcie - Bułeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kilka miesięcy temu, przy okazji wspólnego pieczenia z blogerami, miałam okazję przetestować nowy przepis na chleb marchewkowy. Chleb z marchwią piekłam już wiele razy, ale do tej pory wykorzystywałam marchewkę startą na tarce. Tym razem jednak cała magia polegała na tym, że do ciasta dodawało się świeży sok. Dzięki temu ciasto stawało się pomarańczowe.

Chleb marchwiowy przypadł mi bardzo do gustu, dlatego postanowiłam powtórzyć ten patent i upiec na podobnej zasadzie bułeczki. Może i wy się skusicie?

Zdjęcie - Bułeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułeczki marchewkowe Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 55 min. Porcje: 6 Składniki

  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
  • marchewka (średniej wielkości)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 250 ml soku z marchwi
  • 100 ml letniej wody
  • Wierzch:
  • Białko
Przepis
  1. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
  2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy tartą marchewkę, drożdże i sól.
  3. W rondlu łączymy sok marchewkowy z wodą i krótko podgrzewamy, aby płyn był letni.
  4. Wlewamy płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez mniej więcej 5 minut.
  5. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  6. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 porcji, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
  7. Uformowane bułki przykrywamy ściereczką na 30 minut.
  8. Po tym czasie smarujemy wierzch bułek białkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
  9. Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z jabłkiem i cebulką.

Przepisy z tych kategorii

Bagietka z karmelizowanym porem i słonecznikiem
1

Bagietka z karmelizowanym pore…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Marchewkowe bułeczki
1

Marchewkowe bułeczki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pity z kukurydzą i szczypiorkiem

Pity z kukurydzą i szczypiorki…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb ogrodnika na zakwasie

Chleb ogrodnika na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb dyniowy na poolish. Po raz drugi
1

Chleb dyniowy na poolish. Po r…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Bułki dyniowe
1

Bułki dyniowe

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ