Bułeczki korzenne orkiszowe

Zdjęcie - Bułeczki korzenne orkiszowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie da się już dłużej czarować rzeczywistości- jesień zaczęła się na dobre. Czasem mam wrażenie jakby ktoś przełączał mi pstryczek smaku za każdym razem, gdy zmienia się pora roku. Jakby z dnia na dzień mam ochotę na zupełnie inne składniki, na bardziej rozgrzewające smaki. Przez całe lato nie miałam ochoty na czekoladę, nagle pragnę jej ze zdwojoną siłą. W moim garnku ląduje pierwszy gulasz i przestawiam się na rozgrzewające sosy, pełne imbiru i korzennych potraw.

I właśnie te ostatnie lądują w moich bułeczkach. Niezwykle miękkich i tak jak lubię, o wytrawnym smaku. Bo korzenne przyprawy nie muszą wcale „chodzić” jedynie ze słodyczami.

Zdjęcie - Bułeczki korzenne orkiszowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Postanowiłam zrobić mały eksperyment i po wyrośnięciu ciasta wsadziłam je jeszcze do lodówki na noc, aby delikatnie wyrosło w chłodnej temperaturze. W przepisie podaję dwie wersję- tę szybszą i tę wolniejszą. Wybierzcie, którą chcecie, ale ja stawiam na wyrastanie w lodówce!

Bułeczki korzenne orkiszowe Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 30 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 50 min.

Porcje: 5

Składniki
  • 400 g mąki orkiszowej typ 650
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 300 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki. Powinny stworzyć lepką masę. Postaraj się zagnieść ciasto w misce, ściskając je w rękach.
  2. Pozostaw ciasto w misce w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny aż podwoi objętość.
  3. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Możesz również wsadzić miskę do lodówki na noc (ok. 8 godzin), ciasto jeszcze lekko urośnie w lodówce, a po upływie tego czasu będzie jeszcze lepsze.
  4. Niezależnie jaką opcję wybrałeś/aś na oprószonym blacie uformuj z niego rulon.
  5. Pokrój rulon na 5 równych części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
  6. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
  7. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw bułeczki do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut, aż zbrązowieją.
  9. Możesz jeść gdy są jeszcze ciepłe.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Szybkie bułki pszenne
1

Szybkie bułki pszenne

Patrycja Patrycja
Simply Food

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z chłodnikiem

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni

Chleb śródziemnomorski owsiano…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb