Bułeczki korzenne orkiszowe
Nie da się już dłużej czarować rzeczywistości- jesień zaczęła się na dobre. Czasem mam wrażenie jakby ktoś przełączał mi pstryczek smaku za każdym razem, gdy zmienia się pora roku. Jakby z dnia na dzień mam ochotę na zupełnie inne składniki, na bardziej rozgrzewające smaki. Przez całe lato nie miałam ochoty na czekoladę, nagle pragnę jej ze zdwojoną siłą. W moim garnku ląduje pierwszy gulasz i przestawiam się na rozgrzewające sosy, pełne imbiru i korzennych potraw.
I właśnie te ostatnie lądują w moich bułeczkach. Niezwykle miękkich i tak jak lubię, o wytrawnym smaku. Bo korzenne przyprawy nie muszą wcale „chodzić” jedynie ze słodyczami.
Postanowiłam zrobić mały eksperyment i po wyrośnięciu ciasta wsadziłam je jeszcze do lodówki na noc, aby delikatnie wyrosło w chłodnej temperaturze. W przepisie podaję dwie wersję- tę szybszą i tę wolniejszą. Wybierzcie, którą chcecie, ale ja stawiam na wyrastanie w lodówce!
Bułeczki korzenne orkiszowe Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 30 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 50 min. Porcje: 5 Składniki- 400 g mąki orkiszowej typ 650
- 1,5 łyżeczki drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 300 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki. Powinny stworzyć lepką masę. Postaraj się zagnieść ciasto w misce, ściskając je w rękach.
- Pozostaw ciasto w misce w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny aż podwoi objętość.
- Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Możesz również wsadzić miskę do lodówki na noc (ok. 8 godzin), ciasto jeszcze lekko urośnie w lodówce, a po upływie tego czasu będzie jeszcze lepsze.
- Niezależnie jaką opcję wybrałeś/aś na oprószonym blacie uformuj z niego rulon.
- Pokrój rulon na 5 równych części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
- Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw bułeczki do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut, aż zbrązowieją.
- Możesz jeść gdy są jeszcze ciepłe.