Bułeczki kminkowe z otrębami
Ostatnio jem sporo otrębów. Polecam je każdemu, bo niezwykle dobrze wpływają na przemianę materii. Jeśli nie lubicie ich zjadać w suchej wersji (umówmy się w smaku mogą przypominać siano), na rynku jest wiele dostępnych w wersji granulowanej i to jeszcze w pysznych smakach! Granulowane świetnie sprawdzą się w jogurcie, ale do chleba proponuję używać zwykłych, suchych.
Dzięki otrębom miąższ nabiera zupełnie innej konsystencji, robimy się z niego typowy miąższ jak w chlebie graham.
Takie bułeczki idealnie sprawdzą się na zdrowe śniadanie. Zażyjecie porcji otrębów i dostaniecie kopa energetycznego na cały dzień. Polecam z kminkiem, choć gdy ktoś go nie lubi, można go po prostu pominąć, lub zastąpić innymi przyprawami.
Bułeczki kminkowe z otrębami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut Czas pieczenia: 1 min Całkowity czas: 2 godziny 31 minut Porcje: 4 Składniki- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 20 g otrąb pszennych
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki kminku
- ok. 180 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, otręby, drożdże, sól i kminek.
- Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto rękami.
- Dolewaj i zagniataj aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję, która nie będzie kleić się do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, uformuj z niego rulon i pokrój na 4 równe części.
- Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i odstaw na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Bułeczki przykryj materiałową szmatką i odstaw jeszcze na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw bułeczki i piecz ok. 15 minut, aż urosną, a po wsadzeniu w nie wykałaczki nie przyklei się do nich ciasto.