Bułeczki kminkowe z otrębami

Zdjęcie - Bułeczki kminkowe z otrębami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio jem sporo otrębów. Polecam je każdemu, bo niezwykle dobrze wpływają na przemianę materii. Jeśli nie lubicie ich zjadać w suchej wersji (umówmy się w smaku mogą przypominać siano), na rynku jest wiele dostępnych w wersji granulowanej i to jeszcze w pysznych smakach! Granulowane świetnie sprawdzą się w jogurcie, ale do chleba proponuję używać zwykłych, suchych.

Zdjęcie - Bułeczki kminkowe z otrębami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzięki otrębom miąższ nabiera zupełnie innej konsystencji, robimy się z niego typowy miąższ jak w chlebie graham.

Zdjęcie - Bułeczki kminkowe z otrębami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Takie bułeczki idealnie sprawdzą się na zdrowe śniadanie. Zażyjecie porcji otrębów i dostaniecie kopa energetycznego na cały dzień. Polecam z kminkiem, choć gdy ktoś go nie lubi, można go po prostu pominąć, lub zastąpić innymi przyprawami.

Bułeczki kminkowe z otrębami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut Czas pieczenia: 1 min Całkowity czas: 2 godziny 31 minut

Porcje: 4

Składniki
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g otrąb pszennych
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki kminku
  • ok. 180 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, otręby, drożdże, sól i kminek.
  2. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto rękami.
  3. Dolewaj i zagniataj aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję, która nie będzie kleić się do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  4. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
  5. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, uformuj z niego rulon i pokrój na 4 równe części.
  6. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i odstaw na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  7. Bułeczki przykryj materiałową szmatką i odstaw jeszcze na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Wstaw bułeczki i piecz ok. 15 minut, aż urosną, a po wsadzeniu w nie wykałaczki nie przyklei się do nich ciasto.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Rogale śniadaniowe
4

Rogale śniadaniowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułki orkiszowe z siemieniem lnianym
2

Bułki orkiszowe z siemieniem l…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Krótka historia o zakwaszaniu oraz chleb pszenno-żytni

Krótka historia o zakwaszaniu…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Chleb razowy na zakwasie

Chleb razowy na zakwasie

Kaś Kaś
Bake&Taste

Chleb żytni z zaparką

Chleb żytni z zaparką

Kaś Kaś
Bake&Taste

100% Graham

100% Graham

Kaś Kaś
Bake&Taste