Bułeczki jogurtowo-pomidorowe
Jogurtowe bułeczki mają to do siebie, że są dużo delikatniejsze jeśli chodzi o miąższ. Jogurt w tym wypadku działa trochę jak mleko, znacznie je zmiękczając.
Mam już za sobą wiele eksperymentów z jogurtem i nigdy mnie nie zawiódł jeżeli chodzi o chleb. Tym razem dodałam do bułeczek jeszcze przecier pomidorowy, aby nabrały lekko kwaskowatego, pomidorowego smaku. A co idealnie pasuje do pomidorów? Oregano, gdyż w smaku kojarzy się z pizzą, czyż nie? Ta jogurtowo-pomidorowo-ziołowa mieszanka naprawdę świetnie się sprawdza.
Jeśli bardzo lubicie smak pomidorów, możecie do ciasta dodać więcej przecieru, jednak pamiętając o tym, że to wywoła konieczność ograniczenia ilości wody (ciasto po mniejszej ilości zrobi się sprężyste). Dobrym pomysłem jest też dosmakowanie przecieru po swojemu- czosnkiem, świeżymi ziołami, przyprawami, czy czymś ostrym. To nada bułeczkom inny, ale ciekawy smak.
Bułeczki jogurtowo-pomidorowe Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 35 minut Porcje: 5 Składniki- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 75 g jogurtu naturalnego
- 35 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ok. 100 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, drożdże, oregano i sól.
- Wmieszaj jogurt i przecier i zacznij zagniatać ciasto.
- W miarę zagniatania dolewaj ciepłą wodę. Zagniataj i dolewaj (ok. 100 ml) aż ciasto osiągnie elastyczną konsystencję i nie będzie się lepić do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez kilka minut.
- Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło objętość. Powinno to potrwać ok. 1,5 godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj z niego rulon. Pokrój go na 5 równych części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
- Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj materiałową szmatką i odstaw ponownie w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw bułeczki i piecz przez ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.