Bułeczki jogurtowo-pomidorowe

Zdjęcie - Bułeczki jogurtowo-pomidorowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jogurtowe bułeczki mają to do siebie, że są dużo delikatniejsze jeśli chodzi o miąższ. Jogurt w tym wypadku działa trochę jak mleko, znacznie je zmiękczając.

Zdjęcie - Bułeczki jogurtowo-pomidorowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam już za sobą wiele eksperymentów z jogurtem i nigdy mnie nie zawiódł jeżeli chodzi o chleb. Tym razem dodałam do bułeczek jeszcze przecier pomidorowy, aby nabrały lekko kwaskowatego, pomidorowego smaku. A co idealnie pasuje do pomidorów? Oregano, gdyż w smaku kojarzy się z pizzą, czyż nie? Ta jogurtowo-pomidorowo-ziołowa mieszanka naprawdę świetnie się sprawdza.

Zdjęcie - Bułeczki jogurtowo-pomidorowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli bardzo lubicie smak pomidorów, możecie do ciasta dodać więcej przecieru, jednak pamiętając o tym, że to wywoła konieczność ograniczenia ilości wody (ciasto po mniejszej ilości zrobi się sprężyste). Dobrym pomysłem jest też dosmakowanie przecieru po swojemu- czosnkiem, świeżymi ziołami, przyprawami, czy czymś ostrym. To nada bułeczkom inny, ale ciekawy smak.

Bułeczki jogurtowo-pomidorowe Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 35 minut

Porcje: 5

Składniki
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 35 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ok. 100 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, drożdże, oregano i sól.
  2. Wmieszaj jogurt i przecier i zacznij zagniatać ciasto.
  3. W miarę zagniatania dolewaj ciepłą wodę. Zagniataj i dolewaj (ok. 100 ml) aż ciasto osiągnie elastyczną konsystencję i nie będzie się lepić do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez kilka minut.
  4. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło objętość. Powinno to potrwać ok. 1,5 godziny.
  5. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj z niego rulon. Pokrój go na 5 równych części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
  6. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj materiałową szmatką i odstaw ponownie w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw bułeczki i piecz przez ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?
4

Bożonarodzeniowy chleb z orzec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami