Bułeczki jogurtowo-koperkowe

Zdjęcie - Bułeczki jogurtowo-koperkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czy jest coś lepszego niż miękkie, świeże bułeczki domowego wypieku? Chyba nie ma.

Ile razy słyszymy rano, że „trzeba iść po bułki”, a przecież zrobienie ich w domu jest niezwykle proste. Czasem wystarczy zmniejszyć ilość drożdży w przepisie i ciasto rośnie nawet przez noc w lodówce! W sam raz do wyjęcia i uformowania rano na śniadanie.

Zdjęcie - Bułeczki jogurtowo-koperkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Często eksperymentuję ze smakami bułeczek. Lubię zarówno te na słodko, najlepiej posypane wielką kupką kruszonki, jak i te na słono, czasem w nietypowych smakach. Tym razem postawiłam na jogurtowo-koperkowe, a te smaki jak nic kojarzą mi się z łososiem. Nie pomyliłam się. Kanapka stworzona z tej bułki z wędzonym plastrem ryby to po prostu bajka!

Zdjęcie - Bułeczki jogurtowo-koperkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki jogurtowo-koperkowe Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 35 minut

Porcje: 5

Składniki
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • pęczek koperku (20 g)
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • ok. 150 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj mąkę z drożdżami i solą.
  2. Koperek poszatkuj i dodaj do mieszanki.
  3. Dodaj do całości również jogurt i powoli zacznij dolewać ciepłą wodę. Dolewaj i zagniataj ciasto rękami aż osiągnie elastyczną konsystencję i nie będzie się przyklejało do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  4. Ciasto umieść w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
  5. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon, pokrój go na 5 równych części i z każdej części uformuj bułeczkę.
  6. Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut aby bułeczki urosły.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw bułeczki i piecz ok. 15-20 minut aż lekko zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do nich ciasto.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?
4

Bożonarodzeniowy chleb z orzec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami