Bułeczki jogurtowe z kminkiem

Zdjęcie - Bułeczki jogurtowe z kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Są takie dni, gdy wszystko idzie nie tak jak powinno. Taki dzień przytrafił mi się dzisiaj. Spędzam mnóstwo czasu w kuchni i od rana coś wysypuję, wylewam i przypalam. Zaczęło się od mąki, przez koktajl, który zalał doszczętnie nieprzeczytane jeszcze magazyny, a gdzieś po drodze przypaliłam cały kilogram żurawinowej konfitury, którą szykowałam do słoików na zimę. Nieszczęśliwy zbieg okoliczności.

Zdjęcie - Bułeczki jogurtowe z kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostrożnie więc zabrałam się za tworzenie bułeczek. Wiedziałam, że szczególnie dzisiaj muszę na siebie uważać, na każdy mój krok. Tak też zrobiłam, a gdy wyjęłam je z piekarnika, piękne, brązowe i pachnące, uznałam, że to jedyna rzecz, która mi się dzisiaj udała.

Zdjęcie - Bułeczki jogurtowe z kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiem, że wiele osób nie lubi kminku. Mogłabym was przekonywać, że z wiekiem naprawdę się do jego smaku dojrzewa i zaczyna go doceniać, jeśli jednak naprawdę nie możecie go znieść, można go po prostu pominąć lub zastąpić innymi, ulubionymi przyprawami, czy ziołami.

Bułeczki jogurtowe z kminkiem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 30 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 50 min.

Porcje: 5

Składniki
  • 400 g mąki orkiszowej jasnej (typ 650)
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kminku
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 160 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć ciasto w misce.
  2. Zagniataj kilka intensywnie kilka minut.
  3. Pozostaw ciasto w misce, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
  4. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z ciasta rulon.
  5. Pokrój rulon na 5 równych części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
  6. Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 1 godzinę.
  7. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż zbrązowieją.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka