Bułeczki jogurtowe z kminkiem

Zdjęcie - Bułeczki jogurtowe z kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Są takie dni, gdy wszystko idzie nie tak jak powinno. Taki dzień przytrafił mi się dzisiaj. Spędzam mnóstwo czasu w kuchni i od rana coś wysypuję, wylewam i przypalam. Zaczęło się od mąki, przez koktajl, który zalał doszczętnie nieprzeczytane jeszcze magazyny, a gdzieś po drodze przypaliłam cały kilogram żurawinowej konfitury, którą szykowałam do słoików na zimę. Nieszczęśliwy zbieg okoliczności.

Zdjęcie - Bułeczki jogurtowe z kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostrożnie więc zabrałam się za tworzenie bułeczek. Wiedziałam, że szczególnie dzisiaj muszę na siebie uważać, na każdy mój krok. Tak też zrobiłam, a gdy wyjęłam je z piekarnika, piękne, brązowe i pachnące, uznałam, że to jedyna rzecz, która mi się dzisiaj udała.

Zdjęcie - Bułeczki jogurtowe z kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiem, że wiele osób nie lubi kminku. Mogłabym was przekonywać, że z wiekiem naprawdę się do jego smaku dojrzewa i zaczyna go doceniać, jeśli jednak naprawdę nie możecie go znieść, można go po prostu pominąć lub zastąpić innymi, ulubionymi przyprawami, czy ziołami.

Bułeczki jogurtowe z kminkiem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 30 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 50 min.

Porcje: 5

Składniki
  • 400 g mąki orkiszowej jasnej (typ 650)
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kminku
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 160 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć ciasto w misce.
  2. Zagniataj kilka intensywnie kilka minut.
  3. Pozostaw ciasto w misce, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
  4. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z ciasta rulon.
  5. Pokrój rulon na 5 równych części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
  6. Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 1 godzinę.
  7. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż zbrązowieją.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb