Bułeczki jogurtowe

Zdjęcie - Bułeczki jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te bułeczki są takie pyszne, mięciutkie, że u nas połowa znika gdy tylko odrobinę przestygną. Można je upiec tradycyjnie na blaszce z piekarnika, lub np. w tortownicy wtedy tak pięknie się prezentują jak na zdjęciach. Ja tym razem użyłam okrągłej blaszki do pizzy. Nie nic skomplikowanego w ich przygotowaniu, a gdy już raz spróbujecie to będziecie tak jak ja robić je przy każdej okazji.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1, 5 łyżeczki cukru
  • 1, 5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 70 g masła
  • 20 g drożdży
  • ziarna do posypani (mak, sezam, pestki dyni)


Do miseczki wlewamy letnie mleko (nie może być gorące) rozkruszone drożdże, cukier oraz łyżkę mąki. Mieszamy wszystko i odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż rozczyn podwoi swoją objętość. W większej misce umieszczamy pozostałą mąkę, sól, jajko, jogurt naturalny (powinien mieć temperaturą pokojową) oraz rozczyn, mieszamy wszystko, dodajemy roztopione i ostudzone masło i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy je na równe porcje (można sobie pomóc wagą). Mi z reguły wychodzi ok 10 sztuk bułeczek. Z każdej porcji formujemy kształtną bułeczkę, którą układamy na blaszce. Gotowe bułeczki ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, dynią, sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy ok 20-25 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Zdjęcie - Bułeczki jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bułeczki jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy