Bułeczki imbirowo-cynamonowe

Zdjęcie - Bułeczki imbirowo-cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kto z nas nie lubi słodkich bułeczek? Te piękne, okrągłe cuda umilają życie szczególnie podczas śniadania. Tak trudno się czasem ruszyć do sklepu i przynieść je jeszcze ciepłe i chrupiące, prawda? Mam dobrą wiadomość. Z łatwością zrobicie je w warunkach domowych, a ponadto będziecie pewni, że owe bułeczki nie mają w sobie nic nienaturalnego, czym najczęściej są nafaszerowane te sklepowe.

Już dawno temu przekonałam się o tym, jak świetnie świeży imbir pasuje do smaku pieczywa. Takie bułeczki są wyjątkowe, gdyż nigdy nie zdarzyło się znaleźć w piekarnikach pieczywa z tym dodatkiem. Każdy komu go przedstawiam, reaguje podobnie. Nie wiedział, że imbir tak świetnie zagra.

Do tego cynamon, korzenny król bułeczek. Jeśli zdecydujecie się podgrzać je nieco przed podaniem (lub zjeść bezpośrednio po upieczeniu) docenicie nie tylko jego smak, ale zapach, którym wypełnia się dom po wyjęciu go z piekarnika.

Do dzieła!

Bułeczki imbirowo-cynamonowe Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 15 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 30 min.

Porcje: 4

Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 25 g cukru
  • 1 cm startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok. 170 ml ciepłego mleka

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, drożdże, sól, cukier i cynamon. Dodaj imbir.
  2. Powoli wlewaj ciepłe mleko i zagniataj ciasto. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję.
  3. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  4. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
  5. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i pokrój go na 4 równe części. Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
  6. Bułeczki rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj je materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
  7. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw blachę z bułeczkami i piecz ok. 15 minut aż zbrązowieją.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb