Bułeczki hawajskie

 

Zdjęcie - Bułeczki hawajskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Dzisiejszy przepis dedykuję wszystkim osobom, które często pakują pudełka z drugim  śniadaniem do szkoły, na uczelnię lub do pracy. Wiadomo, że miło jest zjeść w czasie przerwy pyszną kanapkę, ale czasem trudno jest ją zapakować i przetransportować w torbie czy plecaku. O wiele lepiej sprawdzają się bułeczki z  farszem w środku. Dzięki temu też nie są suche, a po pierwszym kęsie czeka nas apetyczna niespodzianka.

Tym razem zainspirowałam się smakiem pizzy hawajskiej i przygotowałam farsz bazujący na sosie pomidorowym, ananasie, szynce i serze.

Zdjęcie - Bułeczki hawajskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki hawajskie Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 1 godz. 57 min.

Porcje: 8

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 300 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • Farsz:
  • 5 łyżek pesto z suszonych pomidorów lub koncentratu pomidorowego z poszatkowanym ząbkiem czosnku
  • 5 plastrów ananasa
  • 5 plastrów szynki
  • 8 łyżek tartego żółtego sera
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka soli
  • Wierzch:
  • żółtko + łyżeczka mleka
  • łyżka suszonego oregano
  • łyżka ostrej lub słodkiej papryki

Instrukcja:

  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól. Stopniowo wlewamy oliwę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez kilka minut. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
  2. Pesto lub koncentrat mieszamy z kawałkami ananasa, pokrojoną szynką i przyprawami.
  3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części, każdą z nich rozciągamy na placek, na środku którego wykładamy łyżkę farszu i posypujemy serem. Boki ciasta zbieramy ku środkowi i kładziemy bułeczek złączeniem ku dołowi na blasze. Przykrywamy ściereczką na 30-40 minut.
  4. Wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Posypujemy oregano oraz papryką. Pieczemy przez 17 minut w 190 stopniach.

 

3.1.09

 

Przepisy z tych kategorii

Jaglanka z sosem Tahini i granatem
1

Jaglanka z sosem Tahini i gran…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Domowy twarożek z rzodkiewką i…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Omlet z mozzarellą i pomidorami

Omlet z mozzarellą i pomidoram…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Owsianka z gruszkami i żurawiną
1

Owsianka z gruszkami i żurawin…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Racuchy z gruszkami
1

Racuchy z gruszkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
2

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bezy kokosowe z migdałami
1

Bezy kokosowe z migdałami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty