Bułeczki hawajskie
Dzisiejszy przepis dedykuję wszystkim osobom, które często pakują pudełka z drugim śniadaniem do szkoły, na uczelnię lub do pracy. Wiadomo, że miło jest zjeść w czasie przerwy pyszną kanapkę, ale czasem trudno jest ją zapakować i przetransportować w torbie czy plecaku. O wiele lepiej sprawdzają się bułeczki z farszem w środku. Dzięki temu też nie są suche, a po pierwszym kęsie czeka nas apetyczna niespodzianka.
Tym razem zainspirowałam się smakiem pizzy hawajskiej i przygotowałam farsz bazujący na sosie pomidorowym, ananasie, szynce i serze.
Bułeczki hawajskie Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 1 godz. 57 min.
Porcje: 8
Składniki:
- 450 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 300 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- Farsz:
- 5 łyżek pesto z suszonych pomidorów lub koncentratu pomidorowego z poszatkowanym ząbkiem czosnku
- 5 plastrów ananasa
- 5 plastrów szynki
- 8 łyżek tartego żółtego sera
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka oregano
- łyżeczka soli
- Wierzch:
- żółtko + łyżeczka mleka
- łyżka suszonego oregano
- łyżka ostrej lub słodkiej papryki
Instrukcja:
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól. Stopniowo wlewamy oliwę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez kilka minut. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
- Pesto lub koncentrat mieszamy z kawałkami ananasa, pokrojoną szynką i przyprawami.
- Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części, każdą z nich rozciągamy na placek, na środku którego wykładamy łyżkę farszu i posypujemy serem. Boki ciasta zbieramy ku środkowi i kładziemy bułeczek złączeniem ku dołowi na blasze. Przykrywamy ściereczką na 30-40 minut.
- Wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Posypujemy oregano oraz papryką. Pieczemy przez 17 minut w 190 stopniach.
3.1.09