Bułeczki hamburgerowe

Ostatnio na blogu pojawiło się sporo przepisów na burgery, do których najlepsze są domowe bułeczki hamburgerowe, oczywiście są bardzo smaczne i zdrowe, ale do tego chyba nikogo przekonywać nie muszę 😉 Przygotowanie bułeczek to sama przyjemność ciasto jest elastyczne, miękkie i łatwo się formuje to naprawdę prosty przepis. Jeśli macie do dyspozycji robota kuchennego to on w zasadzie wykona za was najtrudniejszą pracę jaką, jest zagniatanie ciasta. Po podzieleniu ciasta na porcję uformujcie zgrabne kulki, a następnie spłaszczcie je, tworząc płaski placuszek, bułki hamburgerowe są niższe i bardziej płaskie niż klasyczne bułeczki. Przyjęło się, że wierzch takich bułek posypany jest sezamem, ale jeśli nie macie sezamu, można użyć maku, słonecznika lub siemienia lnianego. Zabierajcie się do pracy, bo na pewno ktoś z Waszych bliskich czeka na pysznego burgera w domowej bułeczce albo słodką deserową wersję na przykład z dżemem malinowym.

Bułeczki hamburgerowe Zdjęcie - Bułeczki hamburgerowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Autor: Anna
Typ dania: Pieczywo

Ilość porcji: 12 Składniki

  • 259 g mąki pszennej
  • 130 g letniej wody (około 27 st C)
  • 5 g soli
  • 4 g drożdży instant lub 10 g świeżych
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 30 g miękkiego masła
  • 1 małe jajko
  • 15 g cukru
  • odrobina nasion czarnego lub jasnego sezamy do posypania bułek
  • 1 jajko

Instrukcje

  1. Do miski przesiać mąkę dodać drożdże, mleko w proszku i sól, wymieszać następnie dodać letnią wodę i masło, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, ja robię to przy pomocy robota kuchennego na średniej prędkości
  2. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  3. Po tym czasie podzielić ciasto na *12 kawałków z każdego uformować kulkę, a następnie spłaszczyć
  4. gotowe placuszki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, folię spożywczą posmarować z jednej strony olejem, wysmarowaną stroną przykryć bułki i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C
  6. Wyrośnięte bułki posmarować rozbełtanym jajkiem, a następnie posypać sezamem
  7. Bułki pieczemy przez 12 -16 minut do uzyskania złotego koloru, czas uzależniony jest również od wielkości bułeczek
  8. Po upieczeniu bułki studzimy na kratce
  9. Smacznego!

Notatki *Ciasto można podzielić na 10 lub 14 części to zależy od tego, jak duże chcemy uzyskać bułeczki. Ważne jest, żeby wszystkie były jednakowej wielkości, ciasto przed dzieleniem ważę i dzielę na równe część oczywiście pomaga mi w tym waga :) W ten sposób bułki są jednakowe i równo się pieką! Zdjęcie - Bułeczki hamburgerowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Bułeczki hamburgerowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki hamburgerowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb